Фермер се докопа до римски саркофаг

Luke Irwin Rugs

Британският фермер Люк Ъруин откри древноримска вила с детски саркофаг. Човекът прокарвал електрически кабел в своята градина и случайно открил уникални артефакти от времената на Римската империя, съобщава Daily Mail.

Ошашавеният британец се притеснил сам да провежда разкопките – той се свързал с екип професионални археолози, които за осем дни извадили от земята прекрасно съхранени останки от богата древноримска вила.

Учените изяснили, че вилата е била построена между 175 и 220 г. от н.е., а след това няколко пъти била реставрирана (последната реставрация датира от IV век).

Освен това археолозите открили до фермерския хамбар карамични фигури, монети, брошки, кости на диви и домашни животни (по-конкретно свине), както и детски саркофаг.

Luke Irwin Rugs
Luke Irwin Rugs

Британските учени открили край хамбара и стотици стриди, които специално били отглеждани и продавани на осигурени семейства. Тези находки датират от II–V век.

„Всички открити артефакти се отнасят към интересно време, когато римската власт е започнала да губи своето влияние върху провинцията, а саксонските племена са започнали да извършват набези в Британия“, коментират изследователите.

Учените напомнят, че Британия е станала една от периферните провинции на Рим около 60-те години на новата ера, а римското владичество в Британия е прекратило в V век – тогава тя се разпаднала на няколко независими области. Скоро голяма част от Британия се оказала завоювана от племената на англи, сакси и юти.

Според археолозите откритата вила вероятно е една от най-богатите от откриваните древноримски вили на територията на Англия. „Главата ми не го побира, че до моята къща преди 1500 години е била разположена една от най-луксозните двуетажни вили в страната. Нямаше и да я открия, ако не бях решил да прокарвам електрически кабел“, споделя Люк Ъруин.

Luke Irwin Rugs
Luke Irwin Rugs

Досега в Англия са открити повече от 60 римски вили. Вилите се появили именно в Древен Рим и първоначално представлявали обикновени извънградски къщи. Но с времето конструкцията им ставала все по-сложна и изящна – почти нито една вила не била строена без вътрешен двор, вписващ се в околния ландшафт.

Вилите били строени от богати римляни в предградията и на морските брегове. Някои римляни имали по няколко вили, а скоро вилната мода се разпространила и в римските провинции.

Учените отбелязват, че вилите не са били „семейни гнезда“ – техните собственици живеели в тях само известно време през годината.

Разбира се, Люк Ъруин не е първият фермер, който се натъква на интересни артефакти в своите владения. Миналата година Джеймс Бристъл от Мичиган открил кост с дължина един метър, докато копаел с приятели дренаж на своята нива.

Melanie Maxwell/Mlive.com/Landov
Melanie Maxwell/Mlive.com/Landov

Бристъл позвънил в Музея по палеонтология към университета на Мичиган и оттам изяснил, че фермерът е открил кости на рядък хибрид между вълнест и колумбийски мамут.