Фестивалът на пиянството

Фестивалът на пиянството
Morbid Anatomy

Фестивалът на пиянството е бил важен религиозен празник, който бил провеждан всяка година в древен Египет. Историята на това празненство е описана в древен текст, познат като Книгата на свещената крава. В нея присъства мит за изчезването на човешката раса. Според тази легенда хората се спасили от унищожение благодарение на алкохола.

Сцена от Книгата на свещената крава, нарисувана в гробницата на Сет I. Wikimedia Commons
Сцена от Книгата на свещената крава, нарисувана в гробницата на Сет I. Wikimedia Commons

Историята започва така. Едно време хората живеели заедно с боговете. Всички били подчинени на Ра. Когато Ра взел да остарява, хората започнали да заговорничат срещу него. Върховният бог разбрал за пъклените планове на хората и решил да привика останалите богове, за да се посъветва с тях.

След като им обяснил ситуацията, боговете посъветвали Ра да отприщи Окото си и да унищожи човечеството. Ра се съгласил и изпратил Окото си във формата на богинята Хатор, която трябвало да накаже човечеството. Тогава хората избягали в пустинята и започнали да се страхуват от Ра.

Въпреки това Хатор се превърнала в лъв (или богинята Сехмет), слязла на земята и унищожила човечеството в пустинята. В една от версиите богинята се развилняла и ѝ оставало още малко да унищожи цялото човечество, когато Ра се смилил над хората. След намесата му човешката раса била спасена. Съществува и друга версия, според която Ра е планирал всичко това, за да може да бъде виждан като спасител на човечеството.

Статуя на Сехмет/ Хатор. Wikimedia Commons
Статуя на Сехмет/ Хатор. Wikimedia Commons

След това Ра призовал своите пратеници и им заповядал да му донесат огромно количество хематит (минерал, съдържащ железен оксид със сив металически цвят) от Елефантина. В същото време била направена бира от ечемик. Когато всичко било готово, Ра заповядал хематитът да бъде поставен в бирата, така че да прилича на човешка кръв. Според легендата били направени 7000 стомни от тази бира.

Една вечер Ра излял приличащата на кръв бира, която наводнила полетата чак до коляно. На сутринта Хатор видяла наводнените полета и си помислила, че това е човешка кръв. Почувствала се много доволна от гледката и започнала да пие течността, без да знае, че всъщност пие алкохол. Скоро се напила и заспала. По този начин човечеството било спасено от унищожение.

Египетски танцьорки и флейтистки. Wikimedia Commons
Египетски танцьорки и флейтистки. Wikimedia Commons

Фестивалът на пиянството се празнувал на двадесетия ден на Тот, от първия месец в древноегипетския календар. Празненството започвало в религиозните храмове и завършвало в къщите на хората. Обикновено участниците в празненствата консумирали много алкохол, напивали се и заспивали. Но това не било считано като социално събитие, а като свещен ритуал. Махмурлиите се събуждали под звуците на барабанна музика и започвали да отдават почит на богинята Хатор.

Фестивалът на пиянството. Betsy Bryan
Фестивалът на пиянството. Betsy Bryan

Празненствата  също така включвали танци и палене на факли. Хората се надявали, че по този начин ще получат просветление от могъщата богиня. Не е трудно да се предположи, че основен аспект от Фестивала на пиянството е бил сексът. В един химн, отнасящ се за фестивала, съществува фразата „пътешестване през мочурищата“, за която се смята, че е евфемизъм за сексуален акт.

Възможно е сексът да е бил основна част от празненствата, защото Хатор е почитана и като богиня на любовта. Сексуалните актове са имали връзка и с плодородността на земята. Фестивалът на пиянството обикновено е провеждан в средата на август, когато нивото на река Нил започвало да се вдига. Сексуалните своеволия може би са били виждани като средство за привличане на наводнения, които да осигурят плодородието на земята.

Ancient Origins