Гард от Уелс намери повече от сто древноримски артефакта

древноримски
© Mirrorpix

Гардът от нощен клуб в Южен Уелс Антъни Томас е открил при любителски разкопки повече от сто древноримски артефакта на възраст повече от 2000 години, съобщава The Mirror.

45-годишният охранител, който се увлича по историята, е открил сребърна монета, която датира от 78 година, останки от глинени съдове, брошки, плочки, оловни и дървени изделия.

Томас се натъкнал и на стени под земята, което според него може да се явяват част от древноримска къща и дори от цял град.

Охранителят започнал свето издирване, след като след аероснимки забелязал „правоъгълни знаци“ на полето. Местните археолози възнамеряват да съберат доброволци, за да изследват територията. Според тях, ако в Южен Уелс наистина има древен град, то това може да стане международно откритие.

© Mirrorpix
© Mirrorpix

Римляните са дошли на територията на съвременен Уелс през 50 година и са построили няколко форта. Смята се, че легионерите са напуснали Британия през около 380 година.

© Mirrorpix
© Mirrorpix

През лятото на 2014 г. недалече от римска вила в английското графство Дорсет археолозите са открили останки от пет скелета. Това са първите в историята археологически открития на останки, отнасящи се към римския период от историята на Британия, на такова близко разстояние от извънградска къща.