Гиганти сред ацтеките?

гиганти
Ацтеки залавят и убиват гигант. Илюстрацията е от Кодекс Ватикан А.

Описанията на гиганти са нещо обичайно в религиозните книги и исторически текстове по света, включително и в централна Америка. В Западния свят и най-вече в Библията се споменават гиганти като Голиат, Ог и Нефилим, но хората на американския контитент също са описвали огромни хора с нечувана сила още от древността.

Италиански превод на испански ръкопис от колониалната епоха разказва за културата на толтеките в долината Теуакан. Името на ръкописа е Кодекс Риос, познат още като Кодекс Ватикан А. В него се споменава, за ацтекски воини, които заловили и убили гигантски хуманоид. Великанът се казвал Кинаметцин – един от старите. В митологията на ацтеките гигантите Кинаметцин населявали света в предишната ера, наречена „слънце от дъжд“. Те били наказани от боговете, защото не ги почитали и цивилизацията им била унищожена след жестоки бедствия. Според легендите някои от пирамидите на ацтеките са построени от тези гиганти.

Тцилакатцин
Тцилакатцин

Според преведени сведения от испанската инвазия на американския континент един от героите на ацтеките – Тцилакатцин – също е бил гигант. Тцилакатцин станал известен по време на обсадата на Теночтитлан. Воините на ацтеките се страхували от испанските войници, но гигантът бил много силен и успял да убие с камъни няколко испанци. След това конкистадорите фокусирали атаките си срещу него, но не били способни да му направят нищо, а гигантът се маскирал като обикновен войник и продължил да извършва покушения. Понякога излизал на бойното поле без никаква броня, за да всява страх у съперника.

Изглежда, доказателства и легенди за съществуването на гиганти могат да се открият по цял свят. Възможно ли е наистина в миналото нашите предци да са съжителствали с изчезнала раса на великани и ако това е така, защо тази част от историята на човечеството остава в сянка?