Гигантска каменна глава крие своята тайна

Ancient Origins

Преди половин век дълбоко в джунглите на Гватемала е открита гигантска каменна глава. Обърнатото към небето лице имало големи очи, тънки устни и голям нос.

Необичайно е това, че лицето от кавказки тип не съответства на нито една от доиспанските раси на Америка. Откритието бързо привлякло внимание, но също толкова бързо изчезнало от страниците на историята.

За първи път за тайнствената глава съобщава Оскар Рафаел Палдиля Лара, доктор по философия, адвокат и нотариус, получил снимка на главата през 1987 година. Снимката е направена през 50-те години от собственика на участъка, на който се намира монолитът, „някъде в джунглите на Гватемала“.

Малка статия със снимката била публикувана в бюлетина „Древни небеса“, където я прочел известният изследовател и писател Дейвид Хатчър Чайлдрес, един от авторите на Ancient-Origins.net. Той открил д-р Палдиля, който му съобщил, че е намерил собствениците на участъка с каменната глава – семейство Бинер. Монолитът е разположен на 10 км от малкото селище Ла Демокрасия в Южна Гватемала.

Д-р Палдиля разказва, че е бил отчаян, когато отишъл там и видял, че главата е почти изцяло разрушена. „Унищожили са я бунтовници преди около десет години, използвайки я като мишена. Разбрахме за статуята прекалено късно. Лицето е напълно обезобразено, както Сфинкса в Египет, на който простреляли носа, дори по-лошо“, казва той.

Очите, носът и устата са изчезнали напълно. Според Палдиля височината на главата е била 4-6 метра. Той не могъл да отиде вече там заради въоръжените сблъсъци между правителствените войски и бунтовниците в този район.

След известието за унищожението на главата бързо забравили за нея, но си спомнили отново след излизането на филма „Откровенията на маите за 2012 година и след това“, в който е използвана снимката като доказателство за контактите на извънземни с древните цивилизации.

Режисьорът на филма публикувал статия на гватемалския археолог Хектор И Маджия, който пише: „Потвърждавам, че този паметник не представя чертите на маите – наутал, олмеки или друга праисторическа цивилизация, той е създаден от неизвестна, превъзхождаща човешката цивилизаци“

Но тази публикация предизвикала противоположен ефект у скептично настроената аудитория, мнозина сметнали, че това е само рекламен трик. Дори автентичността на снимката била подложена на съмнение.

И все пак няма никакви признаци снимката да е фалшификация. Ако гигантската глава наистина е съществувала, то не е ясно кой я е създал и защо.

В областта, където се намирала загадъчната глава, вече са откривани каменни глави, гледащи към небето. Те са били създадени от цивилизацията на олмеките, чийто разцвет е бил през 1400–400 пр.н.е. Олмеките са живели на брега на Мексиканския залив, но артефакти в стила на олмеките са откривани на стотици километри оттам.

И все пак каменната глава, изобразена на снимката, не прилича на олмекските глави. Филип Копенс, белгийски автор, радиоводещ и тв коментатор по въпросите на алтернативната история, повдига въпроса за това, че главата „се явява аномалия от периода на олмеките или този артефакт е на друга, неизвестна култура, която е предшествала олмекската или е съществувала след нея“.

Учените също гадаят била ли е това просто глава или има тяло надолу, подобно на статуите от Великденския остров, и свързана ли е тя с други древни съоръжения в региона. Необходими са бъдещи изследвания, за да се разбере истината за този загадъчен паметник.

Ancient Origins