Гигантски газов облак неизбежно ще се сблъска с Млечния път (ВИДЕО)

облакът Смит

Гигантският газов облак Смит (Smith Cloud) ще се сблъска с нашата галактика след около 30 милиона години, съобщава Space.com, като се позовава на НАСА.

Облакът Смит е открит през 1963 година и се състои предимно от водород. Неговата маса милиони пъти превишава слънчевата. Размерите на облака Смит са 11 000 х 2500 светлинни години. Той се намира на около 8000 светлинни години от нашата галактика и се движи със скорост 240 км/с.

През 2008 година учените вече направиха предположение, че Смит се движи към Млечния път. Новото изследване, проведено от екип на НАСА под ръководството на Андрю Фокс, е потвърдило тази хипотеза и е установило, че сблъсъкът ще се случи след около 30 милиона години.

„Облакът неизбежно ще се сблъска с Млечния път – казва Фокс. – Но нашата галактика не е заплашена от унищожение. В момента на сблъсъка облакът ще спре да съществува. Част от неговия материал ще премине в нашата галактика, а част ще се разсее в междугалактичното пространство.“

Като място на сблъсъка се сочи областта около ръкава Персей, на около една четвърт от центъра на галактиката до Слънцето. Сблъсъкът вероятно ще доведе до процес на ново звездообразуване. Тази част от материала на облака, която ще попадне в Млечния път, ще бъде способна да създава нови звезди. Учените са стигнали до този извод, като изучили данните от космическия телескоп „Хъбъл“.

„И до днес не знаем точния произход на облака Смит – казва Фокс. – Според една от теориите той се е откъснал от Млечния път и сега се връща обратно. Според друга облакът се явява извънгалактичен обект, захванат от влиянието на нашата галактика.“