Глобална пандемия-исторически преглед

глобална пандемия, чума, черната смърт, епидемии, испански грип

Темата с пандемии е изключително актуална напоследък и с настоящата ситуация – глобална пандемия причинена от вируса COVID-19. Това дава основания за развитие на множество политически, икономически и конспиративни спекулации. Едва ли има човек останал безпристрастен към случващото се. От една страна са мнително гледащите на ситуацията, по-склонни да търсят скрити мотиви, движещи събитията, а от друга страна силно наплашените граждани, чието ежедневие се е преобразило до степен едно обикновено ходене до магазина, се превръща в навлизане в зоната на опасността, където заплаха дебне отвсякъде. И тъй като по темата съществуват вече всевъзможни и положителни, и отрицателни отзвуци и тълкувания, ние ще дадем един кратък исторически очерк на случили се в миналото пандемии. Тази ситуация изглежда сякаш се проточи безкрайно, но, да, човечеството се е сблъсквало с подобни бедствия и преди. И да, човечеството е оцеляло, въпреки че в много минали години дори не е било наясно пред какво е изправено.

Епидемията в Хамин Мангха

Археологически разкопки сочат, че преди около 5000 години в едно китайски село, наричано днес от археолозите Хамин Мангха се е разразила една от първите ни известни епидемии. При разкопките учените откриват, че телата на мъртвите били положени в една от къщите и след това тя била изгорена. Скелетите принадлежали на малки деца, младежи и хора на средна възраст. Според археолозите епидемията е станала много бързо и хората са нямали време, за да погребат мъртъвците. Цялото село било разрушено и тази земя в последствие не е била обитавана. Броя на откритите мъртви е 97. При археологически разкопки на място наречено Миаузигоу китайски археолози намират подобна находка – масово погребение. То е датирано от същият период в, който са се разиграли и събитията в Хамин Мангха. Това навежда учените, че глобална пандемия е вилняла в Североизточен Китай и е опустошила целият регион.

Атинската чума

С това наименование е известна пандемията, която сполетяла град Атина през 430 г. пр. н.е. Събитието се е случило точно, когато Атина и Спарта водели война. Бедствието продължило 5 години и според някои оценки броят на загиналите е бил около 100 000 души. Гръцкият историк Тукидит пише, че хора във видимо добро здраве внезапно се разболявали. Симптомите били температура, зачервяване и възпаляване на очите, гърлото и езика, болните имали зловонен дъх. Причината за тази пандемия все още е обект на спорове между различните учени. Някои смятат, че е било коремен тиф или ебола. Една от причините за големия брой загинали обаче е това, че по време на войната Спарта успява да надделее над Атина. Атиняните били принудени да се крият зад стените на града си, което довело до пренаселване и благоприятствало предаването на болестта на много хора.

Антониновата чума

Епидемия се е разразила около 165-180 г. Според историците тази пандемия най-вероятно е била едра шарка. Когато римските войниците се завръщали от различни кампании са я привнесли със себе си. Броят на жертвите се оценя на около 5 милиона души. Римската империя преживява своя разцвет в периода от 27 г. пр. Хр. до 180 г., когато започва и неговият упадък. Това кара някои учени да смятат, че именно тази пандемия е причинила упадъка и съответно е довела до края на Римската империя.

Киприянската чума

Това бедствие е станало около 250-271 г. То носи името на епископа на Тунис, който е канонизиран и за светец – св. Киприян. Според археолозите киприянската чума е вземала по 5000 жертви на ден и то само в Рим. През 2014 г. при разкопки в Луксор археолозите са намерили следите на масов гроб. Телата на хората били под дебел слой вар, който в миналото използвали като дезифектант. Също така откриват и три пещи, които били пълни с човешки останки. Причината за тази пандемия остава загадка и до ден днешен.

Юстиняновата чума

Пандемията се разразила около 541-542 г., като нейн причинител бил бубонната чума. Според някои оценки тази пандемия взима за жертва около 10% от световното население по онова време. Носи името на византийският император Юстиниан, който царувал тогава. Според исторически сведения самият император също се разболява от чумата, но оцелял.

Черната смърт

Черната смърт започва в Китай и се разпространява и в Европа в периода 1346-1355 г. Неин причинител бил щам на бактерията Yersinia pestis, която се разпространявала от бълхите върху заразени плъхове. Мъртвите били толкова много, че хората били полагани в масови гробове. Според някои оценки тази пандемия унищожила половината от населението в Европа. По ирония на съдбата обаче, тази чума е и спомогнала до известна степен. Поради множеството загинали производството започнало да изпитва липса на работна ръка, което от своя страна довело до повишаване на заплатите на работещите и подобряване на стандарта им на живот. Тази чума поставила и края на европейското крепостничество.

Епидемията Коколицли

Тази епидемия се случила в периода 1545-1548 г. и периода 1576-1578 г. Била причинена от вирусна форма на хеморагична треска. Тя убива 15 милиона души от Мексика и Централна Америка. На населението са нужни няколко века за да се възстанови отново.

Американската чума

По този начин в литературата се наричат групата от заболявания включително и едрата шарка, които европейските изследователи внасят в Америка. Според източниците около 90% от коренното американско население загива. Именно това помага на Ернан Кортес през 1519 г. да завладее столицата на ацтеките Теночтитлан и на Франсиско Писаро инките през 1532 г. Още информация може да намерите тук.

Испански грип

Епидемията от испански грип се разразила в периода 1918-1920 г. точно по времето на Първата световна война. Загиват около 500 милиона души от Южно море до Северният полюс. Някои общности били на ръба на изчезването. За мълниеносното разпространение на испанският грип спомогнало условията в, които се намирали войниците и лошото хранене на хората поради лишенията причинени от войната. Въпреки името Испански грип, този грип не е започнал от Испания, която тогава е била неутрална държава. Този грип е наречен така, защото испанските вестници първи съобщават за него. Във воюващите държави е било наложена цензура на печата и те не са могли да пишат и говорят за това. При тази епидемия за разлика от други загиналите били предимно млади хора. Причината за това била силната имунна реакция, която причинявала остра респираторна недостатъчност.

Още информация по темата може да намерите тук и тук.