Гол Купидон в 1700-годишен пръстен

© K. Hinds and Hampshire Cultural Trust

Сложно изгравиран златен пръстен, съдържащ образа на бога на еротичната любов Купидон, е открит в близост до село Тангли във Обединеното кралство.

На гравюрата се вижда Купидон, познат в гръцката митология като Ерос, стоящ напълно гол, държейки факла в едната си ръка. Възрастта на пръстена е 1700 години – време, в което Англия е била под контрола на Римската империя. Пръстенът е открит от аматьор ентусиаст, който обхождал местността с метален детектор.

Изображението на Купидон е гравирано в николо –вид оникс, който е тъмен в основата си и посинява към върха. На пръстена е изобразен „стоящ гол младеж със скръстени крака, облегнат на малка спирална колона“. Късите крила, които излизат от раменете му, карат учените да си мислят, че това е Купидон.

 © K. Hinds and Hampshire Cultural Trust
© K. Hinds and Hampshire Cultural Trust

Артистичните рисунки на Купидон са били популярно занимание сред гърците и римляните. Знае се за съществуването на още няколко пръстена, на които е изобразен бога на любовта. Учените отбелязват, че дизайнът на този пръстен подсказва, че е направен през IV век.

Историята на Купидон

Най-ранните изображения на Купидон и любимата му Психея датират от поне 2500 години, казва Джоел Релихан (Joel Relihan), който е професор по класическа история в колежа Уийтън в северен Масачузетз.

Детайлни писмени сведения за двамата влюбени дава римския философ Апуелий в книгата Златното магаре. Апуелий описва Купидон като млад, съблазнителен бог, екипиран с факли, лък и стрели. Купидон „бяга насам натам през нощта и ходи в къщи, които не са негови, като разваля бракове чрез безразборни съблазнявания“.

Ако жена бъде уцелена от стрела на Купидон, тя ще се влюби в него. Друга интересна страна от характера на еротичния бог е, че обича да се разхожда гол измежду хората. Майка му Венера не е доволна от поведението му и публичната голота и често го укорява за постъпките му. Но нейният гняв се отприщва, когато смъртната жена Психея забременява от Купидон. Венера мрази Психея, защото хората на Земята смятат, че Психея е по-красива от богинята.

Венера казва на Купидон, че никога няма да приеме Психея като снаха и я кара да изпълни няколко задачи, които са на практика невъзможни за човешките същества. Психея на няколко пъти бива спасявана от различни божества и митологични същества , които я съжаляват заради тежката ѝ съдба.

В крайна сметка Купидон казва на боговете, водени от Юпитер, да се намесят. Съветът на боговете нарежда на Венера да се оттегли и да позволи на Купидон и Психея да се оженят и да гледат детето си. Също така, боговете правят Психея безсмъртна.

Live Science