Гръмки скандали за древноегипетски артефакти

Древен Египет и до днес остава една от най-интересните цивилизации на древния свят. При това нито една друга цивилизация не предизвиква толкова спорове и теории.

Представяме ви някои от най-гръмките скандали, които са се разгорели в наши дни около артефакти от Древен Египет.

Мумифицираните животни

Мумификацията на животни доста често е срещана в Древен Египет, обикновено тя е практикувана като жертвоприношение за боговете. Всъщност в Египет е съществувала цяла индустрия по отглеждане на кучета и котки за последващата им мумификация. След като труповете на животните били обработвани по съответния начин, те били продавани за големи пари на благочестиви египтяни, които искали да си подсигурят занапред благосклонността на боговете в задгробния живот.

мумия на кучеНо през 2015 година учените от университета на Манчестър са открили нещо, предизвикало истински скандал в научния свят – в много мумии на животни не са открити останки на животни (приблизително две трети от тях били пълни с пръст, дървесина, пера, яйчени черупки и други материали). Изследователите сега смятат, че търсенето на мумии просто е превишавало количеството на свещени животни, затова са правени подобни фалшификации.

Изселването на Курна

На западния бряг на Нил (срещу Луксор и южно от Долината на царете) е разположен древен некропол, известен като Долината на знатните. На това място се намират гробниците на високопоставени древни египтяни, включително близки съветници на фараони, погребани в Долината на царете. Археолозите отдавна провеждат разкопки на некропола, но работите са силно усложнени от това, че точно над тях се намира селището Курна. Конфликтът между жителите на Курна и правителството на Египет е започнал още преди независимостта на Египет.

Курна, ЕгипетПравителството искало да изследва гробниците и да ги защити от увреждането на водата. Имало също подозрение, че жителите са разграбили гробниците и тайно са разпродавали ценни артефакти. През 1948 година властите построили „нова Курна“ за хората, но те отказали да се преместят. В началото на XXI век било построено друго селище, вече по-близо до хотелите, но редица жители, независимо че част от къщите на Курна вече са разрушени от булдозери, и до днес отказват да се преместят.

Корелацията с Орион

Великите пирамиди на Гиза са очаровали човечеството в продължение на хилядолетия, пораждайки безброй теории за това, как и защо египтяните са създали такива необичайни структури. Една от най-спорните теории е предложена от белгийския изследовател Робърт Бювал през 1994 година.

пирамидиТой твърди, че разположението на трите пирамиди прекрасно съответства на трите звезди от Пояса на Орион. Другите пирамиди на IV династия съответстват на други звезди в съзвездие Орион, а течащият наблизо Нил символизира Млечния път. Отдавна е признато, че египтяните наистина са използвали астрономия при проектиране на пирамидите. В резултат теорията на Бювал е предизвикала голям интерес.

Макар че днес пирамидите всъщност не съвпадат с Пояса на Орион, учени са изчислили, че те може да са построени около 10 500 г. пр.н.е., когато Поясът на Орион е изглеждал различно на небето. Макар че тази дата „само“ с 8000 години не съвпада с общоприетата дата за построяването на пирамидите, теорията е популярна и до днес.

Извънземните

Теорията на Бювал за взаимовръзката с Орион не е единствената, която подразбира взаимовръзка на пирамидите и Космоса. Дълг години различни хора са твърдели, че такива ефектни паметници може да са създадени само с помощта на извънземни. През ноември 2010 година интернет бил обиколен от новина със заглавието „Египетски археолог призна, че пирамидите съдържат технологии на НЛО“.

извънземниДокторът по история Ала Шахийн, ръководител на отдела по археология в университета на Кайро, сензационно заявил, че теорията, че извънземни са помогнали на египтяните да построят най-старите пирамиди в Гиза, може да е истина. Той добавил, че в пирамидите има нещо „явно неземно“, но след това се отказал да коментира думите си. Впоследствие самият д-р Шахийн опровергал, че е казвал „такива глупости“.

Розетският камък

В Британския музей може да се видят едни от най-впечатляващите експонати от цял свят. За съжаление много страни не са особено доволни от този факт, твърдейки, че тяхното наследство е било откраднато по време на колониалната епоха.

Едно от най-спорните съкровища в музея се явява прочутият Розетски камък. Последните знания за египетските йероглифи са загинали след падането на Римската империя, затова ранните историци недоумявали по превода на странните символи.

Розетски камъкПробив настъпил по времето на нахлуването на Наполеон в Египет през 1799 година, когато инженер открил странна каменна стела недалече от град Розета. На нея бил изсечен един и същи текст на три езика – древногръцки, древноегипетски йероглифи и египетско демотично (народно) писмо.

Така френските археолози за първи път успели да разшифроват йероглифите. Още не е съвсем ясно как британците са се сдобили с Розетския камък, но той се намира в Британския музей и до днес. В последните години египетското правителство настоява за неговото връщане.

Повреденият картуш

През 2013 година трима немци заявили, че са археолози и получи разрешение за посещение на Великата пирамида в Гиза. Всъщност нито един от тях не бил археолог. Те били привърженици на теория, според която пирамидите са много по-стари, отколкото е прието да се смята, и били построени като „електроцентрали“ от жителите на Атлантида.

пирамидиВ пирамидите немците успели да изстържат част от „картуша на Хуфу“ – древен графит, който идентифицирал фараона Хуфу като строител на пирамидата.

Германците помислили, че картушът е фалшификат от XIX век и взели образци в Германия за тестове. Разразил се скандал, след който правителството на Германия арестувало „археолозите“ и върнало образците в Египет, където на свой ред осъдили петима чиновници, предоставили достъп до пирамидата.

Франкенщайн-Нефертити

Нефертити, чието име се превежда като „прекрасната дойде“, е една от най-известните царици на Древен Египет, прочута със своята красота и политическо влияние. Нейният образ в наше време е наложен от великолепната статуя на древния скулптор Тутмос. Не е чудно, че властите на египетския град Самалут решили да си направят копие на бюста на царицата.

Реплика на НефертитиВ резултат се получил скандал, тъй като репликата била просто отвратителна. Тя незабавно станала предмет на присмех в Египет, където местните жители я сравнявали с чудовището на Франкенщайн. Резонансът бил толкова силен, че статуята скоро била свалена, а през януари 2016 година поставили нова, по-малко гротескна реплика на прочутия бюст.

Китайските графити

В Луксор, построен на мястото на град Тива, столица на Древен Египет, може да се открият множество гробници, храмове и статуи. Не е чудно, че Луксор е станал една от най-популярните туристически дестинации на Египет. На 24 май 2013 година китайският блогър Шен Юйван публикувал в мрежата изображение на древен египетски храм в Луксор с надпис на китайски „Джинг Джинхао беше тук“.

китайски графити в ЕгипетСкоро египтяните и китайците открили виновника. Това бил 15-годишния Джинхао от Нанкин. Родителите му поднесли своите извинения за вандалската постъпка на своя син, а специалистите реставратори успешно отстранили графитите.

Тутанкамон

Златната маска на Тутанкамон се явява един от най-знаковите артефакти на Древен Египет, след като Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон през 1922 година. Затова много шокиращ беше документалният филм на ВВС „Тутанкамон: неприкритата истина“, в която стана ясно, че фараонът е имал аномално криви крака, стърчащи зъби, почти женски гърди и явно „женствени“ бедра.

маската на ТутанкамонОт филма става ясно, че е направена виртуална реконструкция на лицето на момчето фараон, с използването на повече от 2000 компютърни сканирания на неговата мумия и генетичен анализ на неговото семейство.

Получените резултати свидетелстват, че фараонът е страдал от редица вродени дефекти, предизвикани от цели поколения инбридинг (близкородствено размножаване), гинекомастия и епилепсия.