И вие сигурно сте роднини на Тутанкамон, а това е Нефертити

Мумията на По-младата дама, KV35YL, вероятно е на Нефертити. anubis4_2000.tripod.com

Мнозина си спомнят сензационното заявление, направено през 2011 година от генетика Роман Шолц: 50% от мъжете в Западна Европа се явяват роднини на най-прочутия египтянин в историята – фараона Тутанкамон.

Новината мигновено обиколи световните медии, фараонът свърши своето дело. Никой не чу обясненията на сериозни учени, че швейцарската „сензация“ е просто рекламен трик на търговска генетична лаборатория.

Миналогодишната новина – откриването на скрити помещения в гробницата на Тутанкамон – не е реклама и не е измама, но находката на египтолозите бързо се сдоби със спекулации по темата какво и кой може да се намира в тези тайни камери.

Вече почти два века повишеният интерес към царските мумии в Египет поражда хаос в умовете, включително и в научните. Статия, публикувана наскоро в Годишника за физическа антропология (Yearbook of Physical Anthropology), не съдържа никакви сензационни открития – това по-скоро е опит да се подредят наличните данни.

Авторите наричат своето изследване метаанализ: те са преразгледали и свели ведно всички методи, прилагани някога за идентификация на останки, и са направили своя извод за мумиите от XVIII династия на Новото царство – династията, към която е принадлежал и Тутанкамон.

Авторите на статията са известни експерти по мумиите и анализа на древна ДНК – палеопатологът Михаел Хабихт (Michael Habicht), молекулярният биолог Абигейл Боуман (Abigail Bouwman) и Франк Рюли (Frank Rühli), директор на Института за еволюционна медицина при университета в Цюрих.

Популярното изложение на научната статия с коментар на Франк Рюли е публикувано от Discovery News – включително и с надеждата, че мнението на учените ще бъде чуто от широката публика.

Привидно изглежда, че съвременните технологии позволяват да се изследва практически всеки генетичен материал. Но това не е така, иначе не би се наложило един генетик да се извинява за грешка, едва не пренаписала историята на цял континент, а други отдавна щяха да са идентифицирали всички древни мумии – кой кой е и на кого се пада роднина.

„Едно е да се работи със съвременен генетичен материал и съвсем друго – да се анализира ДНК на възраст 3500 години. Сами разбирате, че второто е много по-сложно“ – така Франк Рюли кратко описва проблема пред Discovery News.

Захи Хавас в гробницата KV35.
Захи Хавас в гробницата KV35.

Учените от Цюрих са съсредоточили своето внимание на мумиите от XVIII династия, така наречените Тутмосиди (сред представителите на рода имало четирима фараони с името Тутмос, оттук и названието). Тутмосидите са една от „най-медийните“ династии на Древен Египет, достатъчно е да си спомним само няколко имена на най-известните ѝ представители: Тутмос III, жената фараон Хатшепсут, Аменхотеп III, фараона еретик Ехнатон, царица Нефертити, „златното момче“ Тутанкамон, тайнствения Сменхкара…

През 2010 година е проведено мащабно генетично изследване на 11 мумии на особи с царска кръв, които се падат или са могли да се падат роднини на Тутанкамон. Проектът така се и наричал – „Семейството на Тутанкамон“ (The Tutankhamun Family project). Още няколко царски мумии от други династии на Новото царство били избрани в качеството на „контролна група“. Изследването било ръководено от Захи Хавас, бивш ръководител на египетския Висш съвет по антиките.

Получените резултати обаче далеч не поставили точка в определянето на принадлежността на всички мумифицирани останки. Генетичният анализ и неговата интерпретация породили нови спорове. Авторите на статията от 2016 година в Годишника по физическа антропология, самите биолози и генетици, призовават да „не се зацикля“ на ДНК, а да се разглеждат всички данни комплексно – записките в историческите хроники, надписите и изображенията, открити на самите мумии, в погребалните камери или на други паметници, физическото сходство, възрастта в момента на смъртта, резултатите от антропологичните изследвания, установените генетични връзки и така нататък.

Например археологическата идентификация по именни артефакти, открити в погребалните пелени на мумиите, досега нито веднъж не се е оказала грешна. Ако такива явни подсказки няма, то на помощ идват надписи и изображения на прижизнени паметници или на стените на гробници – релефът в Ашмунейн още веднъж сочи, че Тутанкамон е син на Ехнатон, а надписът в царската гробница в Амарна съобщава, че Нефертити е била майка на момчето.

Съвкупността от исторически сведения говори за това, че родители на Тутанкамон са Ехнатон и неговата съпруга – царица Нефертити.

Или друг пример – фараон Аменхотеп II е бил известен със своята сила и жестокост в бой. Физическите особености на неговата мумия потвърждават тази историческа характеристика. Именно за такъв подход към идентифицирането на мумиите говорят авторите на статията – който да отчита не само генетичния анализ, но и цялата съвкупност от данни.

При изследването на връзките на Тутмосидите има явен напредък – Тутанкамон е единственият фараон от XVIII династия, чиито останки са идентифицирани със стопроцентова сигурност.

Извличане на генетичен материал от мумията в гробницата KV35.
Извличане на генетичен материал от мумията в гробницата KV35.

През 2010 година, в рамките на проекта „Семейството на Тутанкамон“, за създаване на „генетичен паспорт“ на всяка мумия учените под ръководството на Захи Хавас използвали набор от осем маркера STR (от англ. Short Tandem Repeat, „кратки тандемни повторения“!. Съвпаденията дават възможност да се установи родство между различни хора.

В резултат на проекта учените обявили, че са успели да възстановят генетичното дърво на Тутанкамон чак до пето поколение. Анализът потвърдил, че Яя (в някои източници се среща като Хюйа) и Туя (среща се също като Тюйа) се явяват негови прадядо и прабаба.

Фараон Аменхотеп III и жената, чиято мумия е известна като По-възрастната дама, били определени като дядо и баба на Тутанкамон. Сега почти никой не се съмнява, че По-възрастната дама е царица Тийи. Мумията, открита в много лошо състояние, фактически скелет от гробница KV55, с голяма вероятност принадлежи на Ехнатон, бащата на Тутанкамон.

Докато личността на По-младата дама – мумия от гробницата KV35, останала неизвестна – макар генетичните данни да говорят, че тази жена е била не само майка на Тутанкамон, но и сестра на неговия баща – Ехнатон.

Изследването на Захи Хавас от 2010 година е станало отправна точка за други генетични експертизи и интерпретации на резултати.

„Като цяло нашето изследване потвърждава резултатите от ДНК анализа от 2010 година“, КАЗВА Рюли. Мумиите на Тутмос II, Аменхотеп III, Яя, Туя, царица Тийи, Ехнатон и Тутанкамон може да се смятат за опознати.

Рюли и колегите му не са съгласни само с това, че самоличността на По-младата дама не се поддава на идентификация. Според тях мумията CG 61072 или KV35YL (където KV е съкращение от Valley of the Kings, тоест Долината на царете, 35 е номерът на гробницата, а YL – съкращение от Younger Lady, „По-младата дама“) принадлежи на царица Нефертити.

Тук следва да поясним защо генетичната експертиза на древните останки не е дала убедителни резултати и не е прекратила споровете. Наборът от осемте STR-маркера, използвани за определяне на степента на родство на Тутмосидите, не е достатъчен.

Доказателствата за биологичното родство, основани на такова количество маркери, днес не биха били приети в съдилищата на Великобритания или САЩ. Например за установяване на бащинство в съдилищата на Великобритания се изисква наличието на съвпадения поне на 10 маркера, а във Великобритания – на 13. В проекта „Семейството на Тутанкамон“ те са само 8, тъй като повече древни ДНК „не оцелели“.

Рюли и колегите му предлагат свой вариант за идентифициране на мумията на Младата дама, основан не само на недостатъчния генетичен материал, но и на други сведения.

„Не можем с абсолютна увереност да кажем, че това е Нефертити, но компютърната томография показва силно физическо сходство на жената с Тутанкамон. Всички писмени и графични източници посочват Нефертити като майка на Тутанкамон. Данните от генетичния материал говорят в полза на това, че По-младата дама е била майката на Тутанкамон. По съвкупността от данните правим извод, че По-младата дама е Нефертити“, обяснява Рюли.

Мумията на Тутанкамон се смята за 100% опозната. Harry Burton/Wikimedia Commons
Мумията на Тутанкамон се смята за 100% опозната. Harry Burton/Wikimedia Commons

Ако изводите му са верни, то в тайната стая, открита миналата година зад западната стена в гробницата на Тутанкамон, може да е погребан всеки друг, но не и Нефертити. На любителите на догадките се предлагат други вероятни кандидати – тайнственият и неуловим фараон Сменхкара, не по-малко загадъчната Хийа – второстепенна жена на Ехнатон, а също Меритатон, по-голямата дъщеря на Ехнатон и Нефертити, която може да е управлявала като регент при своя малолетен брат Тутанкамон.

„А може в тази тайна стая и изобщо нищо да не намерят – нито мумия, нито артефакти“, отбелязва Рюли.

Генетичната идентификация на древните останки все още остава неточна наука. Например две мумии от изследванията през 2010 година така и останали неопознати. Мумията KV21A има само 1 пълно и 6 частични съвпадения на маркерите с останалите мумии, а при KV21B нещата са още по-зле – 2 пълни и 1 частично съвпадение. Това е малко не само за опознаване, но и за установяване на родство.

„В такива случаи е трудно да се установят родствени връзки. Разбира се, ако се отчитат петте съвпадения, пълни или частични, за достатъчно доказателство за родство, то сред читателите на тази статия внезапно ще се открият много роднини на Тутанкамон и неговото семейство“, иронично са написали учените в края на статията в желанието си да се разграничат от своя недобросъвестен сънародник и колега.

Последният впрочем и до днес предлага на европейците да си купят генетичен тест и да проверят далечното си родство с Тутанкамон.