Може ли изследването на облаците на Венера да открие произхода на живота?

Венера, живот на Венера, фосфин на Венера, фосфин,
www.discovermagazine.com

Известно е, че планетата Земя е на около 4,54 милиарда години и, че животът на нашата планета датира от най-малко 3,5 милиарда години. Въпреки, че учените знаят точно, кога се е появил животът на Земята за първи път, все още остава открит обаче, въпросът как всъщност е започнал той и дали семената му не са възникнали някъде другаде във Вселената. Едно място, където учените търсят отговори за появата на живота на Земята, са облаците на Венера. Облаците на Венера може да са далеч от нашата жива планета, но, вярвате или не, тези далечни газови облаци биха могли да отговорят на въпроси относно началото на живота на Земята.

Търсенето на живот в облаците на Венера било разгледано отново наскоро от професора от университета Кардиф в Уелс – Дейн Грийвс. Направените изследвания са публикувани в статия в списание Nature Astronomy. В нея се разглеждат и научно възможностите сложна форма на извънземен живот да еволюира на извънземни светове.

Възможно ли е фосфиновият газ да има небиологичен произход?


Газообразният облак около планетата Венера се състои от фосфин (PH3), безцветен и експлозивен газ, който мирише на чесън или разлагаща се риба. На Земята фосфинът се произвежда естествено чрез разлагане на органични вещества и микроби в животинските черва, които живеят в бедна на кислород среда като блатата например. Какво точно тогава прави проф. Джейн Грийвс, откриващ молекули фосфин, плаващи на около 50 километра над повърхността на Венера?

Ако фосфин съществува около Венера, тогава логичният извод е, че Венера трябва да има едновременно поддържан органичен живот. Но как е стигнал до там? Останки от пътници във времето на Анунаки или посетители от Плеядите, обитават Венера? Може би, но може би не. Тази последна научна статия анализира възможността молекулата PH3 да има „естествен, небиологичен произход“.

Как би могъл да съществува живот на огнената Венера или около нея?


Досега се смяташе, че фосфинът около Венера идвал от жив източник и науката не успяваше да открие източник на фосфин, който да не е биологично създание.

Д-р Уилям Бейнс, биохимик от MIT, заяви в Ню Йорк Таймс, че фосфиновите облаци на Венера се състоят от около 75-95% сярна киселина. И за да може PH3 да се противопостави на разпадащите се ефекти на тези облаци сярна киселина „венерианските микроби във въздуха“, би трябвало да са развили „коренно различна биохимия“ или те са еволюирали така, че да имат някакъв „вид броня“.

Тук трябва да стане ясно, че изследователите не твърдят, че животът е намерен на Венера. Истинското предизвикателство тук е намирането на неизвестни геоложки и физико-химични пътища, които биха могли да доведат до производството на фосфин в облаците около Венера.

При обсъждането на идеята за древния живот на Венера, д-р Бейнс казва за Sky At Night, че „По принцип един по-обичащ водата живот може да се скрие в някаква защитна обвивка в капчиците сярна киселина.“ Той казва, че парадоксът с тази идея възниква от трудни въпроси: „Как се хранят и как обменят газове?“ на повърхността на огнена топка?

Какво ще стане, ако животът е започнал на Земята, а не в дълбокия космос?


Това не означава, че в дълбокия космос няма органичен живот, а че вероятно няма да бъде намерен на Венера. Ако се замислим изводът е точно обратното.

Ако тези учени открият физически произход на фосфина, това повдига въпроса дали животът на Земята също е могъл да се развие по геологичен път. Следователно скритият въпрос е: Дали животът е възникнал на Земята, а не в Космоса?

С настоящата ни липса на разбиране на човешкия произход, ние трябва да се противопоставим на посягането към „извънземен живот“ като отговор. Помислете, че Торът от скандинавската митология, Тешуб от хурийските легенди, Наборът от египетска космология и Ваагн от арменския фолклор са били виждани в различна светлина през 1772 г., когато Бенджамин Франклин демонстрира как гръмотевичните бури създават електричество.

Може би в бъдеще нашите потомци ще погледнат назад и ще се смеят колко далеч сме били, докато търсим произхода си, когато осъзнаем, че хората са пълзели от под скалите като всички други същества и че нашите прародители са били възникнали по геологичен път. И първата следа за тази вековна дилема може да бъде газовите облаци, които обграждат Венера.

Източник: Ancient-Origins

Още от статиите ни може да прочетете тук:

Библията и науката за началото на Вселената

Невероятните съвпадения в световната история – синхроничност или математическа вероятност

Квантовата механика и квантовата реалност в древните индийски текстове. Концепция за Брахман

Пътуване във времето – митология и съвременна наука

Време е имало още преди Големия взрив

Вселена със знак минус