Италиански учени започват търсене на Нефертити

Нефертити
Public Domain

Археолози и физици от университета на Торино пристъпиха към изучаване на стените в гробницата на Тутанкамон, зад които може да се крият тайни стаи с останките на легендарната Нефертити и редица други древни фараони, съобщава Министерството на антиките на Египет.

„Предишните опити да се открие камера дадоха противоречиви и непълни резултати. А ние – независимо дали нашите замервания ще бъдат позитивни, или негативни – ще затворим този сложен и важен въпрос. Ние ще станем или съавтори на откритието на века, или проводници на разочарованието на столетието“, казва Франко Порчели (Franco Porcelli) от университета на Торино.

Тайните на Нефертити

В началото на август 2015 година британският историк и археолог Николас Рийвс публикува в сайта Academia.edu потенциално сензационна статия, в която изказа предположението (въз основа на HD снимки на стените на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете), че зад една от тях трябва да се крие тайна гробница на царица Нефертити – негова приемна майка и жена на фараона реформатор Аменхотеп.

Тази история привлече вниманието на други египтолози и властите на Египет, които дадоха съгласие Рийвс и екипът му да сканират стените на гробницата с радари и друго оборудване. През февруари и март в пресата се появиха твърдения на Рийвс, че е успял да открие тайно помещение, а думите му бяха посрещнати от коментари на опоненти, като например Захи Хавас, бивш секретар на Съвета по антики на Египет, който смята, че Рийвс не е открил нищо.

Впоследствие едновременно две други групи учени от Япония и САЩ изучиха стените на гробницата на Тутанкамон. Те стигнаха до противоположни изводи – японските физици потвърдиха изводите на Рийвс, а американските им колеги ги опровергаха. В резултат на това правителството на Египет сметна изводите на Рийвс за неубедителни и забрани отварянето на гробницата до публикуването на нови, по-пълни доклади.

По-рано се появиха съобщения, че изследването на Министерството на антиките на Египет планира да възложи задачата на японските физици, но през декември промени мнението си и прехвърли проекта на италиански учени. Причина за това може да е фактът, че Порчели вече доста отдавна се занимава с „физическа“ египтология и за последните години е успял да си спечели солидна репутация, изяснявайки от какъв метал е бил изработен кинжалът на Тутанкамон и разкривайки множество други тайни на Древен Египет.

В търсене на истината

Този проект, както поясняват източници от Световното общество на египтолозите, няма да се ограничи с изучаването само на гробницата на Тутанкамон, а ще включи сондиране на цялата Долина на царете. Целта на този проект, както пояснява Захи Хавас, ще бъде търсенето на „изчезнали“ гробници на много известни владетели на Новото царство – Аменхотеп I, Тутмос II, Рамзес VII,  техните съпруги и жените на други фараони.

Както отбелязва Порчели, сега проектът се сблъсква с типични проблеми за подобен род разкопки – правителството на Египет още не е издало формално разрешение за провеждане на радарни изследвания във вътрешността на гробниците и извън техните предели.

 

 

Италианските учени подчертават, че изследванията им ще бъдат с „безконтактен“ метод, който не причинява никакви щети на гробниците и артефактите. Радарите от ново поколение ще позволят на учените да надникнат на 10 метра дълбочина в скалите и почвата и да открият онези неща, които радарите от 80-те и 90-те години просто не са могли да видят. Крайният резултат от тези замервания ще стане подготовката на триизмерна карта на Долината на царете, която археолозите ще използват за търсене на тайни камери и гробници.

„Смятаме, че данните, събрани от нашите японски и американски предшественици, са били интерпретирани от тях доста „креативно“. Необходимо е да се провеждат такива изследвания на строга научна основа. Ние ще използваме „подземни“ радари, покриващи целия спектър от честоти. Данните ще бъдат събрани за седмица и още два месеца ще бъдат необходими за техния анализ. Всичко вече е готово и за началото на последната глава в историята с гробницата на Нефертити ние само чакаме разрешение от службите по сигурността на Египет“, заключава Порчели.

РИА Новости