Изгубеният свят: Винланд

Винланд

През 1690 г. в Л‘анс-о-Медоус е открито скандинавско селище. То се намирало в северната част на остров Нюфаундленд, който в момента принадлежи на Канада. Откритието предоставило доказателства, че викингите са стигнали до Северна Америка около 500 години преди Христофор Колумб.

Според сагите на скандинавците великият пътешественик Лейф Ериксон основал скандинавското селище още в началото на първото хилядолетие. То било наречено Винланд. Споменавания за неговото съществуване се срещат и в няколко по-късни книги. Според тях Северна Америка е забелязана от Бярни Херйолфсон през 986 г., когато по време на изследователско пътешествие от Исландия до Гренландия корабът му се отклонил значително от курса. Историята за Херйолфсон вдъхновила Лейф Ериксон и той също се отправил към новата земя.

През 1957 г. се появили новини, че дори съществува карта, на която е изобразен Винланд. Смята се, че тя е създадена през XV век и съдържа уникална информация за скандинавските пътешествия до Америка. На картата се виждат също Африка, Азия и Европа. На нея Винланд се намира югозападно от Гренландия в Атлантическия океан. Откритието шокирало историците, които не успели да обяснят произхода на тази странна карта. Някои смятат, че картата е фалшива, но все пак има доказателства, че е оригинална.

В края на 60-те години е съобщено, че химическият анализ на картата показал следи от мастило, произведено през XX век. По-точно, установено е наличие на анатаза, която представлява синтетичен пигмент, който започнал да се използва през 20-те години на миналия век. Но това всъщност не е директно доказателство за фалшификация, защото в доста старинни ръкописи и документи е установявано наличие на естествена анатаза. Ситуацията се усложнила още повече, когато станало ясно, че през 50-те години картата е облицована с непозната субстанция.

Винландската карта изобразява Гренландия като остров с изключителна точност по отношение на формата и разположението. Въпреки това Норвегия е изобразена доста неточно. На картата се вижда и местност, която може би се явява Япония – изобразени са Хоншу, Хокайдо и Сахалин, които са пропускани дори в някои ориенталски карти от XV век.

Много историци смятат, че картата е копие на по-ранна версия, създадена от италианския мореплавател Андреа Бианко през 1430 г. Въпреки споровете около картата, представители на сегашния ѝ притежател, университета Йейл, съобщават, че тя е оригинална. Пазарната ѝ цена е над 25 млн. долара. В крайна сметка това най-вероятно първата карта, която изобразява Северна Америка.