Изключително странни гробове откриха в Германия

Скелетът на 6-месечното бебе. RÉMI BÉNALI, NATIONAL GEOGRAPHIC

Наскоро е открито едно от най-старите гробища в Европа. Възрастта му е почти 8500 години. Две от най-интересните находки са скелетите на 6-месечно бебе и 20-годишен младеж, който е погребан не как да е, а изправен.

Германското гробище, наречено Грос Фреденвалде (Gross Fredenwalde) е използвано във времето на мезолитната епоха, когато Европа е била населена от ловци-събирачи. Археолозите, извършващи разкопки в местността, обявили, че са открили девет скелета, пет от които на деца под 6-годишна възраст. Съществуват доказателства, че на мястото има поне още няколко гроба.

„Голяма рядкост е да открием множество гробове от мезолитната епоха на едно място“, казва криминалната антроположка Бетина Юнгклаус (Bettina Jungklaus), която изследвала едно от телата. „Те са били подвижни хора и не се задържали на едно място за дълги периоди от време.“

Според археолога Томас Тербергер (Thomas Terberger), който водил разкопките, погребенията са доказателство за внимателно планиране.

„Гробовете не са поставени по случайност, а самите хора са решили да постъпят така. Това е първото истинско гробище в северна Европа и Скандинавия.“

Откриването на скелет на новородено също е доста рядка находка, а това всъщност е и най-старото новородено откривано в Германия и едно от най-старите в Европа. Археолозите изкарали крехкия 8400-годишен скелет направо със 300-килограмовото парче земя, в което бил заровен. Това им позволило да го изследват в контролираните условия на лабораторията.

Благодарение на отлично запазения скелет археолозите ще научат много за начина на живот на първите заселници в Европа. „Можем да открием евентуални болести или пък причината за смъртта“, добавя Юнгклаус. „Децата винаги са най-слабото звено – те са първите, които стават жертва на промените в околната среда или начина на живот.“

Но освен тази невероятна находка, учените направили още една, не по-малко интригуваща. Открит е мъж, който е погребан 1000 години след 6-месечното бебе. Странното е, че мъжът е погребан изправен, а до него са оставени инструменти от кости и кремък. По скелета археолозите разбрали, че мъжът е водил относително лек начин на живот и не се е занимавал с физически труд. Най-вероятно е бил занаятчия, а не ловец.

Още по-странно е, че първоначално изправеният мъж е бил заровен само до коленете. Тялото му е оставено да се разложи до известна степен и чак след това е покрито с пръст. Археолозите са разбрали, че в един период от време върху гроба му е пален огън.

Археолозите са открили фермерски селища от същия период само на 10 километра от гробището на ловците-събирачи, но няма никакви индикации двете групи да са общували помежду си. „Може да са се гледали очи в очи, но не са разменяли нищо – нито храна, нито гени“, казва Ерик Питерсен (Erik Pitersen), който е археолог в Копенхагенския университет.

National Geographic