Изкривената гора в Полша

Изкривената гора
Petapixel

Уникалната борова гора се намира в областта Западна Померания в Полша. В основата си стъблата на около 400 дървета са изкривени под 90-градусов ъгъл и никой не знае защо.

Смята се, че изкривената гора е посадена през 30-те години на миналия век, но няма писмени сведения, които да подкрепят тази хипотеза. През този период областта е била под контрола на Германия и много къщи, ферми и фабрики са изоставени по време на окупацията през Втората световна война. Чак през 1945 г. Полша си възвръща тази територия, а гората вече е била там.

Съществуват много теории относно произхода на тази аномалия. Някои смятат, че изкривените дървета са дело на фермер, който в продължителен период от време подрязвал върховете им и ги притискал към земята, принуждавайки ги да растат настрани.

Други пък мислят, че боровете са част от индустриална залесителна програма, а дървеният материал щял да се използва за направата на люлеещи столове, шейни и яреми за бикове. Съществува и теорията, че това е дело на нацистите, защото точният 90-градусов ъгъл наподобява дизайна на известната им емблема – свастиката.

Всяко едно от дърветата е огънато на север – факт, който само прибавя към мистерията. Благодарение на него много хора вярват, че зад направата на тази уникална гора стоят мистични сили, вещици, енергийни полета, та дори и извънземни.

Изкривената гора
Pixabay

Изказано е и предположението, че интересните форми са дело единствено и само на природата. Като причинители на 90-градусовото изкривяване се посочват силни снеговалежи и бурни ветрове. Според поддръжниците на природната хипотеза е възможно също така аномалията да е причинена от свлачище, но подобен процес се случва най-вече при стръмни наклони, а изкривената гора се намира на относително равна земя.

Истината е, че най-вероятно никога няма да разберем произхода на това 90-градусово изкривяване. Но дори и мистерията да не бъде разгадана, ни остава да се наслаждаваме на красотата и уникалността на тези борови дървета.

Historic Mysteries