Измислица с планетарни мащаби: Нибиру иде след 278 дни

www.space.com

В понеделник в руското медийно пространство отново се появиха съобщения, че към Земята се приближава зловещата планета Нибиру, способна да предизвика немислими катаклизми.

Авторите на тези новини се позовават на анонимни „учени“ и „специалисти“. Подобни съобщения се появяват със завидна периодичност. Последната информация за зловещата Планета Х цитира въпросните „експерти“, че след 278 дни, тоест следващата година, планетата Нибиру ще се сближи със Земята и ще предизвика ужасни сътресения – смяна на полюсите и потъване практически на цялата суша.

Следва да отбележим, че отдавна ни плашат с Нибиру. Преди около 5 години в интернет се появиха статии, които предупреждаваха човечеството за скорошната му гибел. Краят на света ни бива обещаван всяка година, а този път 2016-а може да стане последната на Земята. Причината за бедствието – небесното тяло Нибиру. Някои го наричат планета, други – астероид. Според въпросните „експерти“ Нибиру влияела на скоростта на въртене на Земята, като забавяла нейния ход с почти 1 градус на ден (!?).

Съществуват множество сайтове, посветени на Нибиру. Според адептите на алтернативните, ненаучни теории, въпросната планета се намира или между Марс и Юпитер, или пък чак зад Плутон. Такова разминаване на данните може да смути всеки човек, който малко или много оценява адекватно мащабите на Слънчевата система. Астрономията не е чак толкова неточна наука, че да може да се пренебрегне разлика от милиони и милиарди километри.

Авторите на сайтовете за Нибиру със завидна точност описват размерите на загадъчния обект – той е точно 5 пъти по-голям от Земята. Всеки, който поне веднъж е надниквал през телескоп, любителски или професионален, знае, че не е толкова трудно да се разгледа всеки обект с диаметър от един километър, намиращ се между Марс и Юпитер. Далечният Уран също се вижда в телескоп. С други думи, ако планетата действително съществува, то отдавна да се появили подробни снимки на нейната повърхност, да се проведат изследвания на нейния състав и така нататък.

Още едно твърдение – съществуването на Нибиру се потвърждавало от аномалии в орбиталното движение на Земята и другите планети в Слънчевата система. Също така „специалистите“ по Нибиру твърдят, че на всеки 3600 години „планетата убиец“ се появява в пределите на Слънчевата система.

Има и версия, че в Слънчевата система съществува не една звезда – Слънцето, а две, и именно около втората невидима неутронна „тъмна“ звезда се върти Нибиру. Неутронните звезди се образуват в резултат на гравитационен колапс на масивни обикновени звезди и се отличават с невероятно голяма плътност. Лъжичка „неутронно“ вещество би тежала повече от материята, от която се състои Луната.

Още една особеност на такива звезди е силното магнитно полен и рентгеновото лъчение. Просто е невъзможно да не бъде забелязан такъв мощен източник на небето, особено на сравнително неголямо разстояние. Най-близката до Земята известна неутронна звезда се намира на 400светлинни години. Ако такъв обект съществуваше в пределите на Слънчевата система, то на Земята не би могло да съществува нищо живо.

Планетата Нибиру има доста красива история на произход. Интересуващите се може да прочетат за шумерските глинени таблички, в които пише за жителите на Нибиру – анунаките, които са сътворили хората, а след това са долетели при тях на Земята за злато.

Смята се, че първият, който е подарил на света подобна история, е американският писател Закария Сичин, изучавал шумерски клинопис. Неговите преводи не се възприемат сериозно в научните среди, но поради красивата и пълна с тайни история те се ползват с популарност сред масовата аудитория.

Творчеството на Сичин е критикувано от професора по хуманитарни науки на Масачузетския технологичен институт и Йоркския университет Уилям Ървин Томпсън, професора по антропология и лингвистика на университета Дрю (щата Ню Джърси) Роджър Уескот и други именити учени. По думите на Майкъл Хейзър, изследовател на древни езици, Закария Сичин е вадил думи от контекста и силно е изкривявал техния смисъл.

„Подкрепяйки изводите от своите преводи от донубийски и шумерски текстове, писателят например твърди, че тези древни цивилизации са познавали 12 планети, макар че всъщност са им били известни само пет, в което няма никакви съмнения“, пише Хейзър.

Затова може да се твърди, че човечеството не е заплашено от апокалипсис, или поне не по вина на Нибиру. Дилетантските статии по астрономия представляват доста по-голяма опасност за хората. Поради тази причина всички, които искат да научат повече за устройството на Вселената, най-добре да четат сайтове на официални научни общества.

Russia Today