Изобретения на Да Винчи, които можеше да променят света

изобретения на да Винчи
Гигантски арбалет. Wikimedia Commons

Леонардо да Винчи е един от най-известните художници в историята. Но неговият гений не се ограничавал само до изкуството – италианецът бил и брилянтен изобретател в сферите на инженерството, химията, хидродинамиката, оптиката, пиротехниката, анатомията и физиката. Леонардо нарисувал много изобретения, които били реално осъществени стотици години след неговата смърт – от хеликоптери и бронирани автомобили, през калкулатори и костюми за гмуркане, до роботи, които да помагат на хората. Представете си как щеше да изглежда светът днес, ако тези идеи на Леонардо да Винчи бяха осъществени още тогава.

Летателен апарат

Една от най-известните идеи на италианския художник е летящата машина. Моделите му на самолети отразяват наблюдателността и изображението му, както и огромното му желание да се носи като птица в небето.

Един от чертежите на летателни апарати. Wikimedia Commons
Един от чертежите на летателни апарати. Wikimedia Commons

Един от моделите му се състоял от дървена рамка с размах на крилете около 10 метра. Крилете е трябвало да бъдат покрити с коприна, за да се създаде лека, но здрава мембрана, подобно на крилете на прилеп. Пилотът трябвало да лежи с лицето надолу, въртейки педали, свързани със серия от макари и въжета.

Съществува легенда, че да Винчи е тествал летателния си апарат с един от своите чираци. Но тестът не бил успешен и чиракът паднал и си счупил крака. Няма писмени доказателства в потвърждение на такъв тест. Учените потвърждават, че машината е била способна да лети, след като се издигне във въздуха, но е невъзможно един човек да я накара да излети.

Бронирана машина

Много от изобретенията на да Винчи са насочени към военното дело, главно защото е получавал финансиране от дукът на Милано, който трябвало да пази града от французите. Едно от известние изобретения на италианския художник е бронираното превозно средство, което много хора смятат за първоизточника на модерния танк.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Бронираният автомобил на Леонардо притежавал оръдия, поставени на кръгла платформа. Колелата позволявали движение във всички посоки. Платформата е покрита със защитен слой метални плочи, предназначени да предпазват от вражески огън. В най-горната част на машината има наблюдателна кула, от която трябвало да бъдат координирани изстрелите на оръдията и насочването на превозното средство. Предшественикът на танка се управлявал от осем души, които трябвало да задвижват манивели, за да се завъртат колелата.

Картечница

Друго военно изобретение на да Винчи е картечницата с 33 цеви. Измислена е за преодоляване на проблема с бавно зареждащите оръдия. Концепцията била да се направят три реда, всеки с по 11 цеви, всички свързани към една платформа.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Много военни инженери признават 33-цевното оръжие за първоизточника на модерната картечница, която била разработена чак през XIX век.

Костюм за гмуркане

Докато Леонардо работел във Венеция, измислил дизайн за костюм, който да се използва при гмуркане във вода. За направата му трябвало да се използва свинска кожа, намазана с рибено масло, за да отблъсква водата. Каската включвала стъклен шлем и бамбукова тръба за дишане. Въздухът, идващ от повърхността на водата, се трябвало да се съхранява в джоб на гърба на костюма.

anagonzales.com
anagonzales.com

Изследователи от BBC реконструирали костюма по чертежите на да Винчи и доказали, че всъщност цялата система работи безупречно.

Хуманоиден робот

Изследванията на Леонардо върху човешката анатомия довели до идеята му за създаване на хуманоидни роботи. Смята се, че механичният робот е създаден наистина и е представен на едно от празненствата в Милано през 1495 г., но единствената информация, която имаме за него, идва само от чертежите на великия художник.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Роботът рицар можел да стои прав, да сяда, да повдига шлема си, да отваря и затваря устата си и да движи двете си ръце независимо една от друга. Цялата система била задвижвана от макари, кабели, зъбни колела и ръчни манивели.

През 2002 г. специалистът по роботика Марк Рошайм (Mark Rosheim) построил робота на да Винчи и доказал, че той бил напълно функционален, както художникът предположил 500 години по-рано.

Леонардо да Винчи нямал образование по латински, математика и природни науки и никога не е посещавал университет. Поради тази причина много от изобретенията му били игнорирани от учените и богатите спонсори, а геният му, за жалост, останал заключен в записките и чертежите.

Ancient Origins