Какви тайни крият и до днес египетските пирамиди?

Wikimedia Commons

Пирамидите в Гиза с техните секретни помещения и коридори и до днес крият неразгадани тайни. Защо изследователите досега не са успели да открият ключ към всичките им загадки, се опитва да изясни BBC Future.

„Най-после направих чудно откритие в Долината на царете – открих чудесна гробница с недокоснати печати, засипана отново до Вашето пристигане, поздрави“, набързо написал в телеграма до Англия Хауърд Картър, викайки на мястото на разкопките Джордж Хърбърт, който финансирал разкопките.

Годината е 1922-ра и Картър току-що е открил великолепно съхранената гробница на древноегипетския фараон Тутанкамон. Находката на тутанкамонските съкровища моментално става световна сензация.

Самият Тутанкамон не е бил погребан в пирамида, но в пирамиди са били разполагани гробниците на други царе и затова мнозина започнали да си задават въпроса: възможно ли е в тези гигантски постройки и досега да се крият неизвестни помещения?

Независимо че пирамидите стоят в пустинята от хилядолетия, ние доста малко знаем за вътрешното им устройство.

Наскоро кандидат-президентът на САЩ Бен Карсън заяви за ужас на американската преса, че както и преди вярва в старата си теория, според която пирамидите всъщност на първо място са били предназначени за съхраняване на зърно.

 

Не пипай с ръце

Защо и до днес съществуват подобни алтернативни теории за пирамидите? И как се е получило така, че ние и досега не сме ги изследвали напълно?

Да започнем с това, че пирамидите са постройки, които имат огромно археологическо значение.

Те са толкова важни – като се започне с тяхната архитектура и се завърши със съдържащите се вътре йероглифи и древни реликви – че всяко предложение физически да се проникне в скритите им вътрешни тунели или камери ще бъде възприето като безотговорно и неприемливо.

Съвременните археолози, както пояснява Елис Стивънсън от Музея за египетска археология при Лондонския университетски колеж, внимателно следят да „не навредят на наследството, което се опитват да изучат“.

Например наскоро неправителствената организация CyArk пристъпи към цифровизиране на повече от 500 културни паметника – от Бранденбургската врата до зикурата в Ур – с помощта на лазери.

Такава технология позволява да се създават триизмерни модели на обектите, без да се докосват. Стивънсън добавя, че теориите за пирамидите като зърнохранилища не бива да се приема сериозно.

„Археолозите са открили истински древноегипетски зърнохранилища, те са ни добре известни и изобщо не приличат на пирамидите“, казва тя. Египетските власти също наскоро отхвърлили теорията на Карсън. И все пак вътрешностите на пирамидите продължават да крият тайни.

Да вземем например пирамидата на Хуфу (Хеопс) в Гиза. Тя е била построена преди повече от три хилядолетия от повече от милион каменни блока, явява се най-голямата древна пирамида в света и сега достига височина 139 метра (макар че след завършване на строителството тя е била малко по-висока).

Това е голяма постройка, но ние имаме достъп само до няколко помещения в нея – в коридори, в голямата галерия, камерите на фараона и царицата и още една подземна камера.

Наскоро международна група архитекти и учени изучава разликата в температурите на външните каменни блокове на пирамидата Хуфу с помощта на инфрачервена термография. Но след резултатите на изследването останаха повече въпроси, отколкото отговори.

Повишението на температурите в отделни блокове при изгрев и залез на Слънцето може да говори за наличието на кухини или тунели, по които се движи въздух. Проблематично е да се изучава тази тема по-детайлно – участниците в проекта са получили строга забрана да провеждат допълнителни разкопки.

Както и да е, сп. National Geographic съобщава, че египетските власти вече са се заинтересували от перспективите за привличане на туристи в новооткритите помещения на пирамидите (ако такива все пак бъдат открити).

Към това ще се подхожда с внимание, но Стивънсън разбира мотивите на властите.

“Струва ми се, че това има голямо значение за египетския туризъм – отбелязва тя. – И аз мога да разбера, че властите се стремят да използват всички възможности, за да покажат на публиката съкровищата на древния свят.“

 

Послание за бъдещето

В близките години основни инструменти на изследователите на пирамидите по-скоро ще се останат скенерите и сензорите. Инфрачервените снимки, направени от спътници от орбита, са позволили да се открият погребани под пясъците пирамиди – така че подобни нови технологии наистина са способни да ни помогнат да разберем повече за тези загадъчни постройки.

Може да се окажат полезни и роботите. Едно от помещенията в Хеопсовата пирамида, където не могат да проникват хора, преди четири години е било изследвано с помощта на машина.

В тази пирамида от камерата на царицата загадъчна тясна шахта води към „секретна стая“.

За нея се знае от 2002 година – тогава роботът просветлил скриващата я каменна врата и заснел намиращото се зад нея помещение. Но малцина успели да видят тези кадри.

През 2001 година на разузнаване се отправил друг, по-съвършен механизъм – на предадените от него кадри се виждат странни червени йероглифи, които били скрити от света през последните три хилядолетия.

И все пак дори цялата тази високотехнологична експедиция ни е позволила само с крайчеца на окото да надникнем на съдържанието на скритата камера в Хеопсовата пирамида.

Докато учените не извършат някой изследователски пробив, както и преди няма да ни е известно има ли други секретни стаи в египетските пирамиди.

Стивънсън казва, че тази завеса от тайни заобикаля пирамидите от незапомнени времена.

„Те ни изумяват в продължение на векове – казва тя. – Такава е особеността на паметниците: те надживяват много поколения хора.“

BBC Future