Какво се крие под замъка на Дракула?

замък Корвин, Дракула
Замъкът Корвин - предполагаемото място на заточение на граф Дракула. Снимка: Alex.bikfalvi / Creative Commons

Археолози са изследвали с радар основите на прочутия замък на Дракула – замъка Корвин в Трансилвания, където според сведения Влад Цепеш е бил заточен в продължение на седем години. Изследователите са открили следи от няколко помещения, за чието съществуване историците не са знаели, съобщава изданието Live Science.

„Не открихме нито една стая за изтезания на Дракула, но открихме следи от сграда, построена през XVII век. По-скоро тя е изпълнявала административни функции. Във всеки случаи находките ще ни помогнат да възстановим историческия вид на замъка – не е съхранена нито една пълна карта, което затруднява неговото изучаване и реставрация“, казва Изабел Морис (Isabel Morris) от Принстънския университет (САЩ).

Граф Дракула, най-известният „вампир“ в световната литература, наричан и с прозвището Цепеш (от румънски – „кол“), е управлявал Влахия във втората половина на XV век. Той се е прочул с невиждана дори за онова време жестокост, изтезания и масови екзекуции на боляри, врагове и турски пленници.

Практически от първите дни на своята самостоятелна политическа и военна кариера крал Владислав враждувал с унгарския воевода Януш Хуняди, по чиято заповед били убити бащата и по-големият брат на Дракула.

Поражението на унгарските войски и славянските князе в Косовската битка през 1448 година позволява на Цепеш да върне своята власт, но буквално след половин година Хуняди и съюзниците му разпръсват войската на Дракула и връщат трона на Владислав II, убиеца на неговия баща.

Бъдещият „набивач на кол“ Дракула бяга в Молдова, където попада в плен и е транспортиран, както твърдят някои влашки хроники от онова време, в родното гнездо на Хуняди – замъка Корвин, в околностите на съвременния румънски град Хунедоара. Той прекарва няколко години в плен, успява да надживее самия Хуняди, умрял от чума през 1456 година, и да си върне своите земи и могъщество.

Мнозина историци не вярват на тези теории, тъй като е изключително малко вероятно Дракула да е заминал за Молдова пред 1448 г., знаейки, че там управляват съюзници на Хуняди. Независимо че и до днес замъкът Корвин привлича вниманието и на учени, и на любители на вампирските истории, и на такива, които се опитват да открият там следи от реалния Дракула.

Морис и колегите ѝ са провели първите сериозни издирвания на различни „тайни стаи за изтезания“, както и на други неизвестни помещения, като изследвали основата на родното гнездо на унгарските воеводи със специални радари, при което радиовълните проникват на дълбочина няколко десетки метра.

Морис отбелязва, че екипът ѝ не е успял да открие подобни помещения, но е открил следи от постройка с много по-късна датировка, играела вероятно административни функции. Учените добавят, че са открили специфични „подпори“, укрепващи замъка в участъците, където основата излиза извън скалите, върху които е построен.

По думите на изследователката тази информация ще помогне на реставраторите да разберат как е необходимо да се укрепят стените на замъка, а археолозите ще могат да я използват за изучаване на това, в какви исторически епохи замъкът е преживял различни престроявания и разширения.

Източник