„Къща за мъртви“ на 7500 години откриха в Абу Даби

Abu Dhabi TCA

Археолози са открили следи от селище, съществувало преди 7500 години на остров Марави, на територията на Абу Даби.

При разкопки са открити останки от къща, която е била превърната в гробница. „Къща за мъртви“ – така са кръстили находката изследователите.

Според специалистите от управлението по туризъм и култура на Абу Даби това е първият образец на каменна архитектура на територията на страна от Персийския залив.

В една от полуразрушените стаи на къщата археолозите са открили частично съхранен скелет, съобщава The National.

Първоначално съоръжението е служило като жилище, а след това е било използвано като гробница, смятат изследователите. Скелетът е открит свито положение, той лежал настрани с глава на изток. Древни погребения с подобно положение на тялото по-рано са откривани в емирството Шарджа.

Abu Dhabi TCA
Abu Dhabi TCA

Преди няколко хиляди години климатът в този регион е бил по-благоприятен за човека от сега, казва ръководителят на археологическата група Марк Бийч. По думите му в този период тук са расли дървета и са падали повече дъждове, климатът е бил по-влажен. В тази местност може да е имало и повече езера.

Културата, която е строила тук селища, не е била примитивна, продължава Бийч. Разкопките свидетелстват, че нейните представители са отглеждали добитък и не са били номади.

Abu Dhabi TCA
Abu Dhabi TCA

Един от най-интересните артефакти, открит от изследователите, е голям накрайник за копие от кремък, който вероятно е използван за лов на дюгони и костенурки. Открити са и раковини, каменни мъниста, различни каменни инструменти и повече от 200 кремъчни накрайника за стрели.