Летяща чиния на старинна френска монета?

НЛО
Френският жетон, на който се вижда НЛО.

На френска монета, изсечена между 1656 и 1680 г., може да се види странен кръгъл обект, който изключително много напомня дизайна на летящите чинии, описвани от толкова голям брой хора.

Монетата се нарича френски жетон и „в средновековния свят е била широко употребявана като помощно средство за изчисляване на сделки между търговци и кралски представители“, пише в нумизматичния сайт York Coins. Тези жетони са поставяни върху изчислителна дъска, показвайки нагледно пресмятанията, извършвани от търговците.

Изчислителна дъска, на която са извършвани изчисленията с жетони, като този, на който се вижда нещо подобно на летяща чиния. Wikimedia Commons
Изчислителна дъска, на която са извършвани пресмятанията с жетони като този, на който се вижда нещо подобно на летяща чиния. Wikimedia Commons

„Жетонът има размерите на американска монета от 25 цента и прилича на хиляди други жетони, на които са изобразени различни фигури с религиозна и образователна тематика. Повечето от тях са произведени между XVI и XVII  век.

Изглежда монетата е изсечена в памет на необичайна среща с НЛО. Някои изследователи смятат, че представлява библейското колело на Езекил. Латинският надпис „OPPORTUNUS ADES“ се превежда като „Тук е в подходящото време“, пише UFO Sightings Daily.

Двете страни на енигматичния жетон. UFO Sightings Daily
Двете страни на енигматичния жетон. UFO Sightings Daily

Колелото на Езекил е едно от най-споменаваните, когато става въпрос за доказателства за НЛО в Библията. Пророкът описал приближаването на „четири лица“ от небето. Една от най-известните фрази в книгата на Езекил е „колело в колелото“. Когато „четирите лица“ докоснали земята, Езекил забелязал колела. Неизвестният обект кацнал, от него излезли колела и започнал да се движи.

По това време Езекил би трябвало да е бил запознат само с обикновени колела от каруци, но той описал колела, които могат да се движат във всички посоки.

Холандски жетон, изобразяващ разбиването на Армадата. Wikimedia Commons
Холандски жетон, изобразяващ разбиването на Армадата. Wikimedia Commons

От статия за френските средновековни жетони в нумизматичния сайт Chicago Coin Club става ясно, че дизайнът на тези монети е подбиран много внимателно, защото самите жетони са били използвани и като силно средство за пропаганда.

„Както подобава на средновековния вкус, жетоните винаги са били декорирани. Тези декорации винаги са правени с някаква цел, понякога религиозна, но най-често политическа. През XVI век жетоните са използвани най-вече за предаване на някакво политическо съобщение или възхваляване на делата на владетеля. Френските управници изпитвали толкова голяма нужда да разнасят пропаганда чрез тези жетони, че продължили да ги създават дълго след като оригиналното им предназначение изчезнало.“

Странният жетон развихря въображението на ентусиастите вече няколко десетилетия. Някои от другите вероятни обяснения за необичайната фигура са гъба, която се носи във въздуха, цвете или щит.

Френски жетон от 1648 г., на който е изобразена същата "летяща чиния". Daily Mail
Френски жетон от 1648 г., на който е изобразена същата „летяща чиния“. Daily Mail

През 1648 г. е изсечена още една монета, на която се вижда същия кръгъл обект, но някои смятат, че това е щит и стрели, насочени към него.

Ancient Origins