Мистериозните мегалити „таула“ във Менорка

мегалити „таула“
rutasmenorca.com

Остров Менорка принадлежи на Испания и се явява най-източния от Балеарските острови в западното средиземноморие. Това е относително малко, скалисто парче земя, което в най-широката си част се простира на едва 50 км.

Островът привлича вниманието на археолозите с 35-те си странни мегалита, които са разпръснати из цялата му площ. „Таулите“ в Менорка наподобяват изключително много монумента Стоунхендж в Англия.

Знае се, че остров Менорка е бил населен още преди поне 4000 години, а може би дори и по-рано. Някои експерти смятат, че първите заселници са пристигнали от източната част на Средиземно море. Менорка е домът на Талайотската цивилизация, която процъфтявала в продължение на хиляди години преди пристигането на римляните през II век пр. н. е.

Tалайотите не оставили писмени сведения, чрез които да разберем точната функция на мегалитите „таула“, чието име идва от разговорната дума за маса на каталански. Мегалитите започнали да бъдат наричани така от периода, в който на повърхността се виждали само плоските им върхове, приличащи на каменни маси.

Всички „таули“ на Менорка имат едни и същи характеристики. Те са обградени от каменна стена във формата на подкова и всички гледат на юг с пряка видимост към хоризонта.

Няма писмени сведения, насочващи към каквито и да било религиозни практики извършвани от хората, които са построили мегалитите „таула“. Всъщност ако тази цивилизация е почитала някакво божество, ние не знаем името му. Според една теория древните мегалити символизират Талайотското божество, подобно на кръста при християните.

Според друга – камъните „таула“ са насочени към съзвездието Центавър, което включва Южния кръст и двете ярки звезди Алфа и Бета Центавър. И въпреки че тези звездни купове вече не са видими в небето над Менорка, преди повече от 3000 години те са греели доста ясно.

image3

С течение на времето съзвездието Центавър се виждало все по-трудно в южното небе и до 1000 г. пр. н. е. вече било почти незабележимо. Това може би обяснява защо мегалитите „таула“ са били изоставени. Веднъж след като Центавър вече не бил видим, талайотите не виждали повече смисъл да използват мистериозните камъни.

Третата и вероятно най-реалистична хипотеза се зародила през 1930 г., когато в Менорка пристигнал немският археолог, изследовател и художник Валдемар Фен (Waldemar Fenn). Той бил изключително удивен от древната култура и останал на острова до края на живота си.

Един ден Фен осъзнал, че ако някой погледне към входа на „таулите“ през декември, пълната луна ще се намира точно в левия ъгъл на върха на всеки мегалит. След девет години, луната ще бъде на същото място, но от противоположната страна. Според Фен хората от древната цивилизация в Менорка, които създали тайнствените мегалити, са проследявали движението на луната и са били способни да предсказват лунните затъмнения.

Но в крайна сметка нито една от теориите не е доказана и предназначението на мегалитите „таула“ остава загадка, която ще продължи да чака своя момент.

The Ancient Ones