Мистериозното зъбно колело от Олбия

зъбно колело
Откритият фрагмент от зъбно колело, сравнен с формата на Земята. GIOVANNI PASTORE

Зъбното колело от Олбия (Италия) е направено между II и III век пр. н. е. След извършените изследвания учените останали изключително изненадани – зъбите били извити по много специален начин, който е доста близък до перфектният математически профил на зъбно колело, използван и в наши дни. За допълнителна изненада на учените станало ясно, че зъбното колело е направено от месингова сплав. Колкото и странно да звучи, това е съставна част на сложен механизъм, изобретен много преди всичко подобно, което е откривано досега. Имайки предвид историческите и научни доказателства, както и археологическите и литературни проучвания, може да заключим, че зъбното колело от Олбия е съставна част на Планетарума на Архимед.

Планетариум на Архимед

Вероятно така е изглеждал Планетариумът на Архимед
Вероятно така е изглеждал Планетариумът на Архимед. Museo Galileo

Това е едно от най-възхваляваните технологични изобретения в Античността. Най-много информация може да получим от Цицерон, който през 212 г. пр. н. е. пише, че римският консул Марк Клавдий Марцел носил със себе си два апарата, изобретени от Архимед – единият показвал движението на небето върху сфера, а другият предсказвал движенията на слънцето, луната и останалите планети в Слънчевата система. Архимед действително споменава тези изобретения, но за жалост, записките му са изгубени.

Древни познания за космоса

Откриването на Антикитерския механизъм през 1902 г. допринася за тезата, че древните народи са изобретявали устройства, които да пресъздават движението на звездите и планетите. Антикитерският механизъм вероятно е създаден през I век пр. н. е., но зъбното колело от Олбия е част от значително по-сложен механизъм.

Антикитерският механизъм. Wikimedia Commons
Антикитерският механизъм. Wikimedia Commons

Досега се е смятало, че нито едно от изобретенията на Архимед не е оцеляло до наши дни. Но зъбното колело от Олбия, както и Антикитерският механизъм, говорят, че древните гръцки учени са знаели как се движат небесните обекти 2000 години преди модерната наука да придобие представа.

Според учените зъбното колело от Олбия е направено математически перфектно, а това означава, че древните Гърци са притежавали технологии, които били 20 века пред времето си. Според историческите сведения това наистина най-вероятно е част от Планетариума на Архимед, защото подобна изработка може да бъде дело само на един брилянтен ум, какъвто е бил той.

Ancient Origins