Мистерията на Абидоските лодки

Абидоските лодки
Някои от Абидоските лодки в тухлените им гробове. Maritimehistorypodcast.com

Абидоските лодки представляват цяла флота от кораби, открити в пясъците на Абидос в Египет. Мореплавателните съдове са играли важна роля в древен Египет, не само в ежедневието на хората, но и в религията и митологията.

Течението на Нил от юг на север означавало, че водният транспорт е неизменна част от египетската цивилизация. В митологията, дори богът Ра е пътувал из небесата в голяма слънчева лодка.

Всъщност в момента съществуват повече художествени илюстрации на лодки и кораби, отколкото истински такива. Затова и Абидоските лодки се смятат за огромно откритие.

През октомври 2000 г. археолози от Пенсилванския университетски музей и Йейлския университет открили 5000-годишен корпус на дървена лодка в Абидос. До днес са открити 14 различни плавателни съда, като всички те са на около 5000 години.

Разкопаването на Абидоските лодки. David O’Conner
Разкопаването на Абидоските лодки. David O’Conner

За съществуването на поне десет лодки в района на Абидос се знае още от 1991 г. Плавателните съдове се намирали до огромно погребално заграждение датиращо от късния фараон на Втората династия – Хасехемуй. Но тогава лодките не са изследвани, вероятно от страх, че може да бъдат повредени.

Въпреки, че лодките са открити в близост до заграждението на Хасемхемуй, те са поставени там далеч по-рано и не са предназначени за него, а за някой фараон от Първата династия.

Статуя на египетския фараон Хасехемуй. Wikimedia Commons
Статуя на египетския фараон Хасехемуй. Wikimedia Commons

Абидоските лодки са дълги между 12 и 24 метра, а средната им широчина е 2-3 метра. Учените смятат, че лодките са били управлявани от около 30 гребци. Не е ясно обаче дали тези плавателни съдове са използвани, или са построени специално за погребалния ритуал. В крайна сметка, това е много рядка находка, защото най-често биват откривани само модели на лодки. Например в гробницата на Тутанкамон са открити 35 такива.

Модели на лодки от гробницата на Тутанкамон. Wikimedia Commons
Модели на лодки от гробницата на Тутанкамон. Wikimedia Commons

Твърди се, също така, че абидоските плавателни съдове са най-ранните примери за „построени лодки“. Те са направени от сглобени дъски, за разлика от предишните видове, които представляват издълбани дънери. Сложността на конструиране на тези плавателни съдове е отражение на властта и богатството на фараона.

Освен практическа, Абидоските лодки са имали и символична функция. Древните египтяни вярвали, че богът на слънцето Ра пътувал през небесата и отвъдното в слънчева лодка.

Ра в слънчевата си лодка. Wikimedia Commons
Ра в слънчевата си лодка. Wikimedia Commons

Ежедневното пътуване по небосвода представлява цикъла на прераждане. Затова, чрез погребването на лодки в близост до фараона, древните египтяни се надявали и той да се наслади на вечното прераждане в отвъдния живот.

Символиката на лодката в египетската култура е видима и при известния кораб на Хеопс, която е открита в пирамидата в Гиза.

Реконструираната лодка на Хеопс. Wikimedia Commons
Реконструираната лодка на Хеопс. Wikimedia Commons

Вероятно е построен четири века преди Абидоските лодки, които вероятно са негови преки наследници в задачата да превозват фараоните в пътешествието им в отвъдното.

Ancient Origins