Мистерията на Древногръцките „Драконови къщи“

драконови къщи, древногръцки мегалите, мегалите, мистериозни древногръцки конструкции,
www.medium.com

Олимп, Пелопонеската война, Перикъл, Атина и разбира се Партенонът, това са само малка част от нещата, за които бихме се сетили, когато помислим за Древна Гърция. Героичната епоха на боговете и хората, историческите войни между гръцките градове-държави, великите стратези и техните градове и разбира се архитектурните подвизи, които извършили древните гърци за без сравнение. Това, за което не би ни хрумнало, обаче са мегалитните структури, които гърците наричат дракоспита или „драконови къщи“.

Мегалитната архитектура на Дракоспита

Вероятно тези архитектурни паметници са от предкласическия период на Древна Гърция. Драконовите къщи на остров Евбея са сред мистериите завещани ни от миналото, които все още не са разбрани. Приличат на стъпаловидната пирамида на Джосер в преддинастичен Египет и храмовите комплекси от предколумбовия Теотиуакан, тези мегалитни къщи са структури, изградени без хоросан. Сградите съдържат малки, тънки, предимно плоски камъни, подредени един върху друг, като за да се поддържат на място са използвани прегради. Големите мегалитни камъни се използват на различни места по конструкциите, обикновено към покривите, разположени по подобен на този в Стоунхендж начин.

Броят на драконовите къщи е повече от колкото се очаквали. На остров Евбея те са около двадесет и три, като повечето са изградени между планините Охи и Стира. Учените са озадачени от големите размери и теглото на единичните мегалити, които се опират на два големи камъка и така изграждат нещо като врата. Как е могло тези мегалити да бъдат издигнати и поставени така, че да образуват тези врати е също толкова загадъчно, както и причината за изграждането на тези структури.

Нека да отбележим, че не само причината за изграждането на тези къщи и самото им изграждане е загадка за учените. Тяхното местоположение е също толкова изумително. Тези драконови къщи са разположени на много голяма надморска височина, което прави строежа направо шокиращ. Строителите на драконовите къщи е трябвало да намерят начин да транспортират огромните мегалити от много по-ниско. Всяка от структурите има отвор на покрива, вероятно предназначен за да влиза естествена слънчева светлина или лунна светлина с цел осветяването на вътрешността на конструкциите

За какво са служили драконовите къщи

Възникнали са няколко теории относно предназначението на структурите. Според някои учени вероятно те са били светилища на Хера, Зевс или Иракъл. Друго популярно обяснение е, че те са били нещо, като казарми в които имало стражи през елинистическия период, или са били складове, в които са се съхранявали провизии.

Друг въпрос се крие в името на структурите, защо тези сгради са били наричани дракоспита? Първото нещо, което трябва да разберем е, че древногръцката концепция за дракони не е била същата като сегашната. „Драко“, интерпретирано като „дракон“, наистина описва митично същество, близко до съвременните ни виждания за гиганти. Сега вече е по-лесно човек да разбере, защо тези планински къщи са кръстени от археолозите дракоспита.

Докато не се разбере повече за това как са построени тези сгради и от кого, за тях винаги ще се смята че са обиталища на свръхестественото. В крайна сметка, кой друг би имал сили да подвигне и движи такива мегалити в древният свят?

Въпреки че използването на тези мегалитни къщи е неизвестно, тяхното местоположение вероятно е от голямо значение. За сега Евбея е единственият остров в Бяло море, на който са открити тези структури. Най-добре запазената къща е в планината Охи, където е и най-високата точка на Южна Евбея. Може би това, че тези къщи се намирали толкова високо и толкова близо до морето е било от някакво значение за строителите им. Също така и това, че планината Охи се намира близо до залива в град Каристос също е важно. Възможно ли е тези структури да имат някакво отношение към една по древна религия и култура различна от тази която познаваме? Какво точно са тези драконови къщи? Въпросите търсят своето решение и днес.

Видео материал може да намерите тук.

Източник: Ancient-Origins

Още за древните мегалити по света може да прочетете в статиите ни:

Мистериозните мегалити „таула“ във Менорка

Скалните рисунки и други тайни на Мачу Пикчу

Тровантите – разумните камъни?

Загадъчният диск Сабу – артефакт на мегалитната енергия