Мистерията на магнитните дебелаци от Гватемала

Message To Eagle

Тези предолмекски фигури не само изглеждат странно, но и представляват доказателство, че нашите предци са притежавали знания за магнетизма. Откъде може да са имали такива знания? Статуите на т.нар. дебелаци са открити през 1976 г. от географът Винсънт Малмстрьом (Vincent Malmström).

Необикновените фигури се намират в градския площад на Ла Демокрасия в южна Гватемала. Както повечето древни статуи, тези са големи, с човешки глави и тела, но липсват полови органи. Това, което ги прави различни е, че са дебели и притежават магнитни свойства.

Message To Eagle
Message To Eagle

Още по-странно е, че каменните фигури са на 4000 г., а най-ранните доказателства за експерименти с магнетизъм идват от Китай и са на 2000 г.

„Въпреки че не са прекрасни като произведения на изкуството, дебелаците притежават една характеристика, която ги прави истинска мистерия – повечето от тях имат магнитен заряд“, казва Малмстрьом.

Ако на скулптурата е изобразена глава, тя често е намагнитена от дясната страна. Ако има тяло, то намагнитяването е около пъпа. Въпреки това не са открити никакви дупки в телата, които да сигнализират за някакви манипулации. Всяка скулптура има два противоположно заредени полюса, които се намират близо един до друг и оформят U-образно магнитно поле.

Message To Eagle
Message To Eagle

В момента се знае за общо 12 такива статуи, като 11 от тях са подредени в градския площад, а дванадесетата се намира до входа на градския музей. Пет от статуите представляват човешки тела, шест изобразяват глави, а една прилича на огромна купа.

„Четири от петте тела имат магнетични свойства, както и четири от шестте глави“, добавя Малмстрьом. „Дебелаците определено са от предолмекски произход, направени са от предшествениците на най-ранната позната цивилизация в Мезоамерика. Изкуствоведите не са поставяли намагнитени скали в скулптури, а самите камъни са били намагнитени предварително.“

Разбира се, трябва да се запитаме дали скулпторите са били наясно с магнитната сила на скулптурите си. И ако са знаели, как са я разпознали при липсата на желязо? Всичко ли е било въпрос на късмет? А ако са били наясно, нарочно ли са поставили намагнитените части в дясната част на главата и пъпа?

Едно е ясно – магнитните свойства на дебелаците от Гватемала са един от многото примери, че древните цивилизации са били далеч по-напреднали и умни, отколкото смятаме днес.

Message To Eagle