Модерни технологии, използвани от древните цивилизации

модерни технологии
Бетонният купол на Пантеона в Рим. Wikimedia Commons

Древните вавилонци са били първият народ, служил си със сложна геометрия и то 1400 години по-рано, отколкото се смяташе доскоро. За жалост, този математически напредък е забравен след разпадането на вавилонската цивилизация и чак тази година учените успяха да преоткрият постиженията на древния народ.

Но геометрията далеч не е единственият клон от науката, който е бил изключително усъвършенстван от древните цивилизации. Вижте някои от най-невероятните постижения на нашите предци.

Хромиране още от династията Кин

Бронзови мечове от династията Кин. Timoth Tsui /Flickr
Бронзови мечове от династията Кин. Timoth Tsui /Flickr

Огледалният отблясък на хромирания метал почти се явява символ на модерната епоха. Тази технология се използва за метали и пластмаси в кухнята, банята и автомобила. За създател на технологията за хромиране се смята Джордж Саргент, който публикувал метод през 1920 г. Неговите открития довели до появата на промишлено хромиране. Има и други учени, които са се опитвали да постигнат нещо подобно стотина години по-рано, но всички, включително и Саргент, са изпреварени от металурзите по времето на китайската династия Кин – около 2000 години преди Западът въобще да знае за съществуването на хрома.

През 70-те години на миналия век, при откриването на Теракотената армия, са намерени и остри мечове, покрити с тънък слой хромен оксид. Китайските археолози предполагат, че ковачите правели това, за да предпазят мечовете от корозия. И наистина, две хилядолетия по-късно остриетата са непокътнати.

Римски бетон

Колизеумът. Wikimedia Commons
Колизеумът. Wikimedia Commons

Бетонът е гръбнак на модерните сгради, но древните цивилизации също знаели как да го използват. Може би най-известните бетонни сгради, построени в древен Рим, са Пантеона и Колизеума, като и двете са съградени от фина вулканична пепел, примесена с вар (калциев хидроксид). От тази смес се получава мрежа от кристали, която е изключително издръжлива на пропуквания – проклятието на днешния бетон. Всъщност в доста отношения този вид древен бетон е по-добър от модерните. Доказателство за това е величественият покрив на римския Пантеон, чиято дължина възлиза на 43 метра – това е най-големият неукрепен бетонен покрив в света.

Нанотръби от Дамаск

Стоманен меч от Дамаск. Rahil Alipour Ata Abadi/wikimedia
Стоманен меч от Дамаск. Rahil Alipour Ata Abadi/wikimedia

Въглеродните нанотръби са най-силният и издръжлив материал, познат на човечеството. Те се състоят от цилиндри, чиито стени са дебели само един атом. Когато се използват в сплави, те не само подсилват, но и олекотяват материала. Въглеродните нанотръби се използват в много индустрии, сред които производството на вятърни турбини, спортно облекло и превозни средства.

През 2006 г. изследователи разбрали, че хората в Дамаск използвали нанотръби при направата на стомана още преди стотици години. Резултатът от тази технология бил красиви остриета, покрити с въртеливи форми. Но по-важна за войниците била остротата и здравината на мечовете, която получавали чрез тази технология. В момента знаем точния състав на стоманата от Дамаск и въпреки това съвременните металурзи все още не могат да я възпроизведат.

Гръцката теория за атомите

Демокрит. Wikimedia Commons
Демокрит. Wikimedia Commons

Дори днес трудно можем да постигнем невероятните технологии, създадени от древните майстори и занаятчии. Но това, което разделя науката от изкуството е разбирането на фундаменталните механизми, намесени при направата на различни материали. В основата на всичко това лежи разбирането ни за природата на атомите. Често отдаваме откриването на атомите на Джон Далтън в началото на XIX век, но древногръцките философи също осъзнавали, че материята е изградена от много малки отделни частици. Още през V век пр. н. е. Демокрит и Левкип предположили, че всичко се състои от неделими и невидими атоми.

В крайна сметка много от „модерните“ изобретения на човечеството всъщност са съществували още от древни времена, а съвременната наука просто ги преоткрива. Напълно възможно е дори древните цивилизации да са ни превъзхождали по отношение на някои технологии.

Ancient Origins