Находка на зъби преобръща представата за човешката история

древни зъби

Немски археолози откриха загадъчни зъби, които могат да преобърнат представите ни за човешката история, съобщава Музеят за естествена история в Майнц.

Зъбите били открити от учените, докато пресявали пясък и чакъл на мястото на старо корито на река Рейн. Този район е известен като огнище на изкопаеми от 1820 година, когато били направени първите находки на фосили на маймуна. От 2001 година на това място са открити 25 нови вида, съобщава DW.

Зъбите били открити заедно с останки на измрял род коне, което помогнало за датирането на находката.

Откритите зъби по-скоро не принадлежат на някой от видовете, откривани по-рано в Европа или Азия. По форма те са най-близки до тези, които са притежавали най-първите известни човешки предци – Люси (Australopithecus afarensis) и Арди (Ardipithecus ramidus), открити в Етиопия.

древни зъбиИ все пак откритите в Германия зъби са поне с 4 милиона години по-стари от африканските скелети и учените били толкова озадачени, че цяла година отлагали публикацията за находката.

„Това е невероятен късмет, но също и велика загадка“, казва Херберт Луц, ръководител на разкопките.

„Не бих искал да драматизирам излишно, но бих предположил, че ще ни се наложи да пренаписваме човешката история“, отбелязал кметът на Майнц Майкъл Еблинг на пресконференция, посветена на находката.