Най-древните татуировки принадлежат на Йоци и са били лечебни

South Tyrol Museum of Archaeology

Археолозите решиха спора по въпроса, на кого принадлежат най-древните татуировки: това е тиролският Леден човек Йоци, чиято мумия беше открита от туристи в Алпите през 1991 година.

Многобройните татуировки (61), нанесени по всички части от тялото на Йоци, по-скоро са имали лечебен ефект. Новото изследване е представено в сп. Journal of Archaeological Science: Reports, съобщава The Independent.

Йоци е починал около 3250 г. пр.н.е. Дълго време се смяташе, че най-древната татуировка принадлежи на мумията от латиноамериканската култура Чинчоро. Става дума за „мустаци“ от точки, изобразени на горната устна на 30-40-годишен мъж. Както смятали учените, той е починал преди около 6000 г. (4000 г. пр.н.е.).

Ларс Крътак (Lars Krutak) от Националния музей за естествена история (САЩ), който за първи път обърнал вниманието на обществеността върху татуировката на културата Чинчоро, е намерил грешка в статията с резултатите от радиовъглеродната датировка на мумията.

татауировката на мумията от ЧинчороВместо преди 3830 г. (B.P.) там било записано 3830 Г. B.C. (преди новата ера). Това увеличило възрастта на мумията почти с две хиляди години. Ако Крътак е прав, то Ледения човек е по-стар от мумията от Чинчоро поне с 500 години.

Татуировките по тялото на Йоци. Staschitz / Samadelli / EURAC / South Tyrol Museum of Archaeology
Татуировките по тялото на Йоци. Staschitz / Samadelli / EURAC / South Tyrol Museum of Archaeology

Татуировките на тялото на Йоци представляват основно линии и кръстове. Те са нанасяни с нарези върху кожата, в които след това е втриван дървен въглен. Тоест те са изпълнявали не декоративни, а лечебни задачи.

South Tyrol Museum of Archaeology
South Tyrol Museum of Archaeology

Крътак смята, че Йоци няма да е дълго притежател на най-древните татуировки. Към времената на Ледения човек нанасянето на татуировки вече е било стандартна културна практика и при бъдещи разкопки вероятно ще бъдат открити по-древни мумии със следи от такива.