Най-древният накит е на 11 000 години

© Harry Robson/University of York
© Harry Robson/University of York

Археолози са открили най-древния от известните на науката мезолитен накит. Шистовата висулка има триъгълна форма и е дебела около три милиметра с дължина на страната около 30 мм.

Украшението е гравирано с линии, които според археолозите могат да символизират дърво, лист или да са използвани за изчисления. Изследването, посветено на находката, е публикувано в изданието Internet Archaeology, съобщава сайтът на Йоркския университет.

Възрастта на находката е 11 000 години. Висулката е открита през 2015 година при разкопки на мезолитна стоянка Стар Кар в Северен Йоркшир. Украшението е намерено в дънни езерни наноси, а научната му стойност е станала ясна след микроскопско изследване.

© University of York
© University of York

Археолозите не знаят на кого е принадлежал този накит. Най-вероятната хипотеза е да е бил носен от древен шаман, тъй като по-рано на мястото на разкопките е открит шлем с червени еленски рога, които вероятно също са му принадлежали.

Аналогични накит са намирани по-рано в Скандинавия. В Даниия са откривани кехлибарени украшения, на които са били гравирани подобни фигури.

© York Museums and Gallery Trust
© York Museums and Gallery Trust

Накитът ще бъде представен на изложба в Йоркширския музей, която се открива на 27 февруари и ще продължи до 5 май 2016 г.

Находката свидетелства за широките културни връзки между народите на Северна Европа – след последния ледников период морското равнище е било по-ниско от днес, което е позволило на хората да контактуват помежду си.