Нима извънземният разум е навсякъде?

© Gate-To-Nowhere

Нима не е възможно извънземният живот, който толкова неистово търси човечеството, да е разпространен навсякъде?

Учен от Колумбийския университет смята, че разумният живот от други светове вероятно се е разтворил във физическия свят и хората не са в състояние да го фиксират.

Законите на физиката не са такива, каквито изглеждат. Не е изключено, че Вселената функционира благодарение на интелекта на извънземна цивилизация, която е толкова съвършена, че е поместила себе си в квантова сфера, изчезвайки от привичния за човека свят.

Калеб Скарф (Caleb Scharf), астробиолог от Колумбийския университет, е стигнал до извода, че съществуването на такъв интелект може да разреши много от великите тайни на Вселената. Например – защо не можем да намерим свидетелства за извънземен живот?

„Възможно е животът да се проявява не само външно. Може би той е наоколо, вграден  в нещо, което ние възприемаме като даденост, той е наоколо,  в нашата реалност… С други думи, животът може да е не само в уравненията. Той може да е самите уравнения“, казва Скарф пред изданието Nautilus.

Подозренията на астробиолога възникнали въз основа на сведения за тъмната материя – онази хипотетична форма на материя, която не изпуска и не поглъща електромагнитно лъчение, нито си взаимодейства пряко с него, поради което е и невъзможно да се наблюдава пряко.

Ученият напомня за теорията на технологичната сингулярност, според която цивилизацията притежава способност да „събере себе си в нови форми“.

„Ако се отнасяте към цивилизация, която се е научила да кодира различните живи системи в субстрати, всичко, което остава, е да създадете система за предаване на данни от нормалната материя в тъмната. Например 3D принтер за тъмна материя“, пояснява Скарф.

По думите му несъответствието между астрономическите модели и наблюденията на тази форма на вещество свидетелства не само за нейната самобитност, но и за това, че тя е изкуствено манипулирана, пише The Daily Mail.

Активността на скрития извънземен разум също може да стане причина за разширението на Вселената, започнало преди около 5 милиарда години. Възможно е по такъв начин свръхцивилизация да помага на Вселената да се охлади по-бързо.

Освен това, добавя Скарф, животът се стреми да не бъде унищожен, затова управляващата пространството форма на живот може да е открила резервна система и за да осигури своето оцеляване, се е разпространила в квантовата област, съхранявайки своите данни в пътешестващите по цялата Вселена фотони.

„Няма да разпознаем напредналата форма на живот, тъй като тя се намира навсякъде и във всичко, което разглеждаме като първороден, естествен свят“, заключава астробиологът.