Нови аномалии в Хеопсовата пирамида

Simulation by K. Morishima (Nagoya University) and Benoit Marini for ScanPyramids, results by K. Morishima (Nagoya University) for ScanPyramids

Екип учени от международния проект по сканиране на египетските пирамиди ScanPyramids заявиха за откриването на две все още необясними аномалии в Хеопсовата пирамида, съобщава Discovery News.

Проектът стартира миналата година и е призван да разкрие тайните на древните строители.

В продължение на година международна група учени провежда сканиране на пирамидите на Хеопс и Хефрен в Гиза, както и Наклонената и Червената пирамида в Дашур. Изследователите използват инфрачервена томография, мюонна радиография и технологии за 3D реконструкция.

Според основателя на парижкия Институт за иновационно съхранение на наследството Мехди Таюби сканирането е помогнало да се установят две аномалии в Хеопсовата пирамида. Става дума за неизвестни по-рано кухини, възможно тайни камери или проходи. Едната от тях се намира над входната врата в северната част на пирамидата, а втората – в североизточната част.

Резултатите от сканирането са изпратени в лаборатория. Учените се надяват с помощта на компютърно моделиране да установят природата на аномалиите, техните размери и предназначение. Вече е установено, че кухините не са свързани помежду си.

За първи път аномалии в Хеопсовата пирамида бяха открити през есента на 2015 година. Тогава бе установено, че някои от блоковете имат по-висока температура от останалите. Последвалото изследване е потвърдило хипотезата че разликата в температурите свидетелства за наличието на тайни камери в прочутата пирамида.