Огромният подземен свят Деринкую

Деринкую

Мистериозният подземен град Деринкую е един от най-добрите примери за архитектурната прецизност на древните. Издълбан директно в скалата, Деринкую се явява един петте взаимно свързани подземни комплекса, чиято обща площ била достатъчна за настаняване на около 100 000 души.

На територията на историческата местност Кападокия (Турция), където се намира Деринкую, съществуват няколко подземни града, които са издълбани в уникално геологическо образувание. В по-късен етап много от тях са използвани от ранните християни като скривалище.

До момента археолозите са открили над 200 подземни комплекса на най-малко два етажа, а 40 от тях са на поне три нива. Най-големият подземен град в Кападокия е на 18 нива и достига дълбочина 85 метра. Оборудван е с вентилационни шахти, прясна вода, отделени жилищни помещения, магазини, общи стаи, фонтани, гробници, оръжейни и тайни изходи за бягство.

derinkuyu-1

Деринкую може да приюти до 20 000 души. Свежият въздух въобще не е бил лукс, тъй като дотук са открити 52 вентилационни шахти, една от които достига дълбочина 55 метра. Някои от фонтаните не са свързани с повърхността, най-вероятно за да бъдат предпазени обитателите от отравяне на водата по време на вражески набези.

Огромните кръгли врати

Тези огромни обли каменни врати могат да бъдат видени във всички подземни градове на територията на Кападокия.

Puerta_derinkuyu

Те са търкаляни по коридорите и били използвани за запечатване на отделните помещения отвътре. В Деринкую всеки етаж можел да бъде запечатан поотделно, отделяйки го по този начин напълно от другите части на града.

Произход на подземния град

Според турското Министерство на културата Деринкую е започнат от фригийците през VIII-VII век пр. н. е. и след това е разширен по време на Византийската империя. Най-старият писмен източник, в който се споменават подземни градове, е „Анабазис“ на Ксенофонт (IV век пр. н. е.) Той пише, че хората, които живеят в Анатолия, са изкопали къщите си под земята и живеят на пространство, достатъчно просторно за цяло семейство, добитък и складирана храна.

derinkuyu_thdh-9-e1456134457486

Другата основна теория е, че подземните градове в Турция са построени от хетите през 1400 г. пр. н. е. Това предположение се потвърждава косвено от археологически находки в местността, но точната година е предмет на дебати. Възможният времеви диапазон се поставя между 1900 – 1200 г. пр. н. е., тъй като са открити няколко хетски печата от тази епоха, както и статуя на лъв.

Възможно е подземните градове да са използвани като укрития по време на нападенията от 1200 г. пр. н. е., когато Хетската империя е разрушена от тракийски племена. В по-късен период комплексите са разширени от други цивилизации, а наличието на мисионерски училища, църкви и изби за вино сочи, че са използвани и от християнски общества.

Без значение кой и кога е построил тези подземни градове, Деринкую и компания продължават да се смятат за един от най-добрите примери за инженерната мисъл на нашите предци – инженерна мисъл, на която биха завидели дори повечето модерни архитекти.

The Ancient Ones