Осъзнатите съновидения: уникалният ключ към света на сеноите

journeymalaysia.com

През 30-те и 50-те години на ХХ век екип изследователи и писатели са открили народа сенои, изолирани в планинска местност на Малайзия. Сеноите имат особена система за работа със сънищата, която се смята за ключ за поддържане на света и спокойствието в обществото.

Заради противоречивите сведения от различни изследователи оставал неясен въпросът, в какво именно се състои същността на тази система и наистина ли обществото сенои е било мирно през цялата история.

Но учените били единодушни, че сеноите преодоляват много от реалните си проблеми в сънищата, че са емоционално зрели и сдържани хора, притежават голямо самообладание и не са склонни към конфликти.

През 1934 г. Кайлтън Стюарт (1902–1965 г.) за първи път се срещнала със сеноите. Според Г. Уилям Домхоф, автор на много книги на тази тема, тя живяла сред тях за два месеца. През 70-те години на ХХ век психологът Патриция Гарфилд също изучавала бита на сеноите и също както Стюарт съобщила за уникалното отношение на сеноите към сънищата. Освен това тя открила, че в тяхното общество не съществуват психически заболявания и насилие, макар че това било сметнато за смело изявление.

„У народа сенои не съществуват неврози и психози… Западните терапевти трудно могат да повярват в това, но изследователи, които са прекарали дълго време сред сеноите, потвърждават този факт. Сеноите се отличават с невероятна емоционална стабилност“, пише тя.

Според Стюарт и Гарфилд всяка сутрин сеноите разговарят със своите деца за това, което са сънували. Те учат малките да си намират приятели в сънищата и дори да се опитват да се сприятелят с враждебни сили. Ако не успеят, то приятелите насън им помагат да ги победят.

Методиката на сеноите дори отделя внимание на полетите насън и осъзнатите съновидения. Осъзнатите съновидения са разбирането, че сънуваш. Още насън е прието да се даряват и получават благоприятни символи – фигурки от дърво или песни.

През 1985 г. Домхоф е описал в своята книга „Мистиката на сънищата“ изследвания на трима антрополози, които са опровергали някои изказвания на Стюарт и Гарфилд и са предложили свое интересно обяснение на сънищата в културата на сеноите.

Това били антрополозите Робърт Дентън от Йейлския университет, Джефри Бенджамин от Кеймбридж и преподавателят от Националния сингапурски университет Клейтън Робарчек.

Според тях всъщност сеноите не разговарят с децата си за сънищата. Те дори не правят подаръци насън, както са разбрали Стюарт и Гарфилд. Но сеноите се отнасят сериозно към приятелите и противниците, видени насън. Те се стараят да се сприятелят с враговете. Врагът може да изрази желание да стане приятел, като „назове своето име и подари песен“, пише Джомхоф в книгата „Теорията на сеноите за сънищата: мит, научен подход и работа със сънищата“.

Ако човек е сънувал, че е имал конфликт с някого от членовете на общината, той трябвало да се помири с него наяве – да отиде при този човек, да му разкаже какво се е случило и да предложи компенсация, ако го е наскърбил насън.

Сеноите смятат, че в тялото има не само една душа. Главната душа се намира в челото, втората душа е в зениците и може да напусне тялото по време на сън и транс. В сънищата действа именно тази душа.

Хората, работещи със сънищата, се опират на принципите, за които говорят Стюарт и Гарфилд. Домхоф смята, че тези принципи неправилно интерпретират вярванията на сеноите, но отбелязват известна практическа полза.

„Когато хората си разказват един на друг за сънищата, това може да донесе полза точно така, както откритата размяна на всякакви лични преживявания“, пише Домхоф. През 90-те години някои терапевти са разработили методика за пациенти, страдащи от повтарящи се кошмари. Те трябвало да представят нов, щастлив край на своите сънища и да го засилят, като постоянно го представят наяве, описват го и дори го рисуват.

В наши дни сеноите отричат да имат методиката за работа със сънищата, описана от Стюарт и Гарфилд. Антрополозите са на мнение, че сеноите са много предпазливи и не са склонни да споделят своите тайни с чужденци. Някои са на мнение, че Стюарт и Гарфилд са описали правилно тяхната система на сънища, но поради конфликти в региона сеноите са станали по-прикрити и изолирани.

„Областта на сънищата е заобиколена от спорове дори след 30 години усилени научни изследвания. Психолози и психиатри се обвиняват взаимно в прекалено опростяване на подхода или в дуалистични или мистични възгледи“, заключва американският психиатър и изследовател на сънищата Дж. Алън Хобсън от Харвардската медицинска школа.