Още по-стари каменни инструменти на американския континент

каменни инструменти
Tom Dillehay

Преди няколко десетилетия археологът Том Дилехей (Tom Dillehay) направил значимо откритие в Монте Верде в Чили, което доказало, че хората са населявали южна Америка преди поне 14 500 години – хиляди години по-рано, отколкото се е смятало преди. Това откритие разбунило духовете в научните среди и предизвикало поредица от спорове.

Сега, Дилехей се завръща в Монте Верде, като изглежда че полемиката ще се разрази отново. Новото твърдение на археолога от Вандербилтския университет в Нашвил е, че хората от Монте Верде са палели огън, готвели са растения и месо и са използвали каменни сечива преди 18 500 години. Това би означавало, че американският континент е заселен 4000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Ако Дилехей е прав, откритието „ще разтърси археологията и геномиката на заселването на Америка“,казва археологът Джон Ерландсон (John Erlandson) от Орегонския университет в Юджийн.

Генетичните проучвания сочат, че предците на протоиндианците са напуснали Сибир преди около 23 000 години, т.е. новите дати на Дилехей означават, че пътуването до южната част на американския континент е било относително кратко. Откритията повдигат и въпроси относно историята на северна Америка, защото все още не съществуват общоприети доказателства, че тя е била населена преди 14 300 години.

Когато Дилехей започнал работата си в Монте Верде през 70-те, се смятало, че континентът е бил заселен преди 13 000 години. Археологът открил следи от колиби, огнища, човешки стъпки и различни предмети, които били с хиляди години по-стари, но по това време му се наложило да защитава всеки един детайл от разкопките, защото науката била скептична. В момента теорията на Дилехей за по-ранното заселване е приета, както за Монте Верде, така и за някои други местности.

Когато чилийското правителство поканило Дилехей да направи допълнителни проучвания, той отказал. Но през 2013 от страх, че разкопките на друг археологически екип ще повредят мястото, той се върнал с идеята да събере нови доказателства за древните растения и климат. Но вместо това били открити 39 каменни артефакти в близост до растения и животински кости, изгорени в малки огнища.

Екипът направил радиовъглероден анализ на растенията и костите. Оказало се, че тяхната възраст варира от 14 500 до 18 500 години. Дилехей и колегите му изтъкват наличието на каменни инструменти като най-сериозно доказателство за присъствието на хора. Но археологът отбелязва, че около една трета от сечивата са направени от екзотични материали като варовик и бял кварц, което вероятно означава, че са донесени от други места.

Залогът е голям, бремето е върху Дилехей, който отново трябва да доказва твърденията си. „Предполагам, че е част от съдбата ми е това място да не ме остави намира никога“, завършва той.

Science Magazine