Откриха арамейски надпис на брега на Галилейско море

Мраморната плоча, открита в Курси. © Jennifer Munro

Израелски учени откриха в местността Курси на брега на Галилейско море мраморна плоча с надпис на арамейски език. Археолозите го датират към 500 г. от н.е., съобщава университетът на Хайфа.

Археолозите знаят още от 60-те години на миналия век за съществуването на древно селище на североизточния бряг на Галилейско море – още в момента, когато под вода тук бил открит голям вълнолом, отнасящ се към местното пристанище.

По-късно недалече били открити руините на византийски християнски манастир, датиран от пети век от н.е. Мястото на археологическите разкопки било превърнато в националния парк Курси.

Византийска арка в националния парк Курси. Adam Smith/Wikimedia Commons
Византийска арка в националния парк Курси. Adam Smith/Wikimedia Commons

Рязкото спадане на нивото на водата в Галилейско море позволило на учените да се върнат към разкопките около древния вълнолом. Откритата плоча е била направена от парче гръцки мрамор с размери 140 х 70 см. На нея е гравиран надпис на арамейски език с еврейски букви.

Учените вече са успели да разшифроват две думи от надписа: amen и marmaria. Плочата е открита на входа към стая в сграда, вероятно служила като синагога. Надписът на плочата според изследователите представлява посвещение на някакъв човек. Тъй като надписът е дълъг (включва осем реда), очевидно лицето, на което е бил посветен, е играло изключително важна роля в живота на местните жители. Това е първият подобен артефакт, открит в Израел.

Учените смятат, че надписът с еврейските букви на арамейски език може да свидетелства, че селището през 500 г. от н.е. е било еврейско или смесено и че 500 години преди това, в началото на новата ера, това може да било юдейско селище.

Присъствието на еврейско селище на източния бряг на Галилейско море е много рядко явление. Досега нямахме доказателства, че тук са съществували еврейски селища по това време“, казва д-р Коен, един от ръководителите на разкопките.

Мястото, където е открит надписът, в християнската традиция се отъждествява с „Герсианската страна“, където Исус Христос дошъл след пресичането на Галилейско море.

Откритото по-рано древно пристанище е единственото в тази област, затова учените смятат, че надписът, доказващ еврейския произход на селището, заедно с пристанището може да послужи като доказателство, че Курси е селището от Новия завет.