Откриха „Британския Помпей“

„Британския Помпей“
Реконструкция на жилищата от Бронзовата епоха. Viv Hamilton

Археолози са открили дървени кръгли жилища в Кеймбриджшир, които са на няколко хиляди години. По време на разкопките са открити човешки останки, керамични съдове, бижута и оръжия.

Откритията ще хвърлят светлина върху ежедневието и културата на семействата от Бронзовата епоха във Великобритания. Откритите къщи, построени на специални крака, са били разрушени от пожар, заради който голяма част от руините са паднали в реката.

Благодарение на речната тиня са се запазили керамични купи, в които все още имало храна. На мястото са открити също човешки и животински останки.

Дънкан Уилсън (Duncan Wilson), който е ръководител на Historic England вижда огромна прилика между селището в Кеймбриджшир и легендарният римски град Помпей, който е разрушен от изригването на вулкана Везувий.

„Най-близкото нещо, за което се сещам, е Помпей, където настанало природно бедствие и хората трябвало да напуснат много бързо, оставяйки зад себе си цялата си покъщнина. Някои все пак не успели да се спасят“, казва Уилсън за Sky News.

„Открихме и човешки останки, които все още са в процес на изследване.“

В момента археолозите се опитват да разберат откъде е започнал пожарът и защо 3000-годишното селище е изоставено след това.

Sky News