Откриха древни „пирамиди“ в Полша

„пирамиди“ в Полша
Ето така са изглеждали полските пирамиди според изследователите. Wiara P

Цяла група мегалитни гробници е открита в западна Померания в Полша. Тъй като тези структури са били наистина огромни, археолозите ги наричат „полските пирамиди“.

Откритието е направено от д-р Агнешка Матюшевска (Agnieszka Matuszewska) от археологическия факултет към Шчечинския университет. Археолозите открили много повече отколкото се надявали.

Мегалитните гробници са направени във формата на издължени триъгълници, заобиколени от големи каменни блокове. В миналото „пирамидите“ били високи 3 метра, дълги 150 метра и широки от 6 до 15 метра. Изследването на самата местност е доста трудно, тъй като мястото е обрасло с растителност. В отделни участъци от археологическия район са открити фрагменти от керамични съдове и други артефатки. Гробниците са построени между петото и трето хилядолетие преди новата ера.

Сегашното състояние на руините на една от гробниците. http://radioszczecin.pl/
Сегашното състояние на руините на една от гробниците. http://radioszczecin.pl/

Според изследователите хората, които са погребани на тези места, са били важни племенни старейшини. Засега информацията относно тези странни „пирамиди“ е напълна, тъй като археолозите си служили само с неинвазивни методи.

Водейки се по историческите записки, изследователите се надявали да открият около 12 древни гробници, но в крайна сметка потвърдили съществуването на цели 18. Откритието е направено благодарение на модерни технологии като дигитални земни модели (DTM) и триизмерно картографиране на местността, направено на базата на въздушно лазерно сканиране (ALS).

Мегалитни структури в Полша могат да се открият само в гористите местности. Другите са унищожени заради неспирното разширяване на земеделските територии. Още от Средновековието Полша произвежда храна за хангари в цяла Европа. Освен това, през XIX век хората използвали част от елементите на древните „пирамиди“ за строежа на къщи, пътища и други сгради.

Сегашното състояние на една от гробниците, открити с въздушно лазерно сканиране. M. Szydłowski
Сегашното състояние на една от гробниците, открити с въздушно лазерно сканиране. M. Szydłowski

Освен че мегалитните гробници са пример за богатото наследство, оставено от древни цивилизации, те съдържат и мистерия, подобна на тази със Стоунхендж във Англия. Например полските „пирамиди“ са построени в същия времеви период като Стоунхендж. Освен това, в Светокръшките планини е открита подземна мина, изкопана между 3500-3000 г. пр. н. е.

Преди се е смятало, че тези постройките в тези земи са дело на древни славянски племена, които се явяват предшественици на днешните полски християни. Но немски археолози успели да докажат, че цивилизацията, построила мегалитните гробници, е свързана с германците. Съществува и теория, че тези древни народи всъщност са били келти.

Ancient Origins