Откриха град на 5000 години в Северен Ирак

Акадската империя
© University of Tübingen

Археолози от Тюбингенския университет са открили голям град от бронзовия век недалече от град Дохук в Северен Ирак. Населеното място може да е било преден пост на Акадската империя.

Разкопките са установили, че селището, на мястото на което сега е разположено неголямото кюрдско село Басетки в Иракски Кюрдистан, се е появило около 3000 г. пр.н.е. По думите на изследователите градът се е развивал в продължение на повече от 1200 години.

По време на разкопките археолозите са открили и следи от селище в слоевете на Акадската империя (2340–2200 г. пр.н.е.), която някои специалисти смятат за първата империя в човешката история.

Изследването е проведено в Басетки в периода от август до октомври тази година. Разкопките са предхождали строителството на магистрала в района. Както твърдят археолозите, още сега може да се съди за значимостта на населеното място.

Градът е имал стена, която го е защитавала около 2700 години пр.н.е. Около 1800 г. пр.н.е.тук са се появили големи каменни съоръжения. В хода на изследванията учените са открили фрагменти от асирийски клинописни таблички, датирани от 1300 г. пр.н.е.

Акадската империя
© University of Tübingen

Според археолозите табличките свидетелстват за съществуването на храм, посветен на бог Адад. Близо до центъра на основната част на града е бил разположен по-нисък град с дължина около един километър.

Геомагнитните замервания са установили съществуването на мрежи от пътища, различни жилищни квартали и дворцови комплекси в града. Недалеч от населеното място е имало некропол. Градът е имал транспортни връзки с други райони на Месопотамия и Анатолия.

Акадската империя
© University of Tübingen

Село Басетки е известно на широката общественост само заради бронзовата статуя, случайно открита тук през 1975 година. Фрагментът изобразявал част от фигура на акадския цар Нарам-Син (около 2250 г. пр.н.е.). През 2003 година статуята изчезнала от Националния музей на Багдад по време на иракската война, но по-късно била открита от американски войници.

Макар че мястото на разкопките се е намирало на 45 километра от територията, контролирана от „Ислямска държава“, учените успели да изследват района без каквито и да било произшествия. Групата археолози се състояла от 30 души от Дохук, на 60 км северно от Мосул.