Откриха метеорит на 4.5 млрд. години в пресъхнало езеро

метеорит
Curtin University

Метеорит, който е по-стар от самата Земя, е открит в езерото Еър в южна Австралия, само часове преди да бъде отнесен от обилните дъждове, които запълват иначе сухото езеро само няколко пъти за един век. Метеоритът е паднал през ноември миналата година от зона между Юпитер и Марс, а находката се описва като намиране на игла в купа сено.

В съобщение на Куртинския университет се казва, че 1.7-килограмовият метеорит е паднал на 27 ноември и оттогава екип изследователи са се опитвали да открият мястото на падането чрез нова система, включваща 32 камери, свързани в мрежа.

„Водачът на експедицията, Фил Бланд (Phil Bland), изкопал собственоръчно метеорита от 42-сантиметрова дупка на дъното на пресъхналото езеро, часове преди то да бъде напълнено с вода и всички следи от метеорита да бъдат заличени.“

Езерото Еър. Matt Turner
Езерото Еър. Matt Turner

Преди около 40 000 години Еър, което е и най-ниската точка в Австралия (16 метра под морското равнище), е било огромно сладководно езеро, пълно с живот. Но преди около 20 000 години климатът е станал по-сух и реките, захранващи езерото, започнали да се стесняват.

В момента е сухо, соленоводно езеро, което се запълва с вода изключително рядко. Но когато е сухо, представлява най-голямото единично находище на сол в света. Когато е пълно с вода, представлява най-голямото езеро в Австралия.

NASA
NASA

Последният път, когато е било запълнено с вода, е бил през 70-те години на миналия век, но съдейки по обилните дъждове, вероятно отново ще можем да видим езерото препълнено.

За щастие изследователите са успели да вземат останките от метеорита и ще имат възможността да изследват камъка, който е по-стар от земята.

Ancient Origins