Откриха най-древния геоглиф на кит убиец в Наска

геоглиф на косатка Наска
© Johny Isla

Огромен геоглиф, изобразяващ косатка, е открит на платото Наска в Перу. Според изследователите от Немския археологичен институт и колегите им от INDEA става дума за най-древния геоглиф на това място, съобщават Welt и Live Science.

Анализът на почвата сочи, че 70-метровото изображение е било създадено около 200 г. пр.н.е.

За първи път рисунката е била видяна и заснета преди повече от 50 години, но с времето данните за нейното местоположение се загубили. Местните жители също не могли да помогнат на учените. В резултат се наложило шедьовърът на древния художник да бъде търсен с помощта на Google Earth. След няколко месеца упорит труд търсенето завършило с успех.

След това шестима специалисти от министерството на културата в Перу провели почистване и възстановяване на рисунката, изчезнала поради ерозия на почвата. Изображението било нанесено върху склон, което ускорявало неговото разрушаване. По времето, когато археолозите отново открили косатката, тя вече била неразличима за неопитното око.

Изображението е изпълнено в стил, характерен за културата Паракас – народност, живяла по тези места между 800 и 100 г. пр.н.е. и след това изместена от културата Наска.

Целта на създаването на геоглифите, с които се славят Палпа и съседната Наска, не е известна с точност, като предпочитаната сред учените версия остава религиозната.

Косатката е заемала важно място в митологията на древните перуанци, отбелязват изследователите.