Откриха селище на 7000 години в Йерусалим

© Israel Antiquities Authority

Археолози откриха в Северен Йерусалим древно селище, отнасящо се към медния век или енеолита, на възраст около 7000 години, съобщава Управлението на антиките в Израел.

Впечатляващото откритие е направено при предварителни разкопки преди началото на строителството на път до населеното място Шуафат.

В епохата на енеолита (от лат. aeneus – меден и гр. λίθος – камък, IV-III хил. пр.н.е.) хората за първи път са започнали да използват оръдия от мед, но още не се били отказали от използването на каменни оръдия.

„Открития, отнасящи се към периода на енеолита, са срещани и в Негев, в крайбрежната долина, в Галилея и Голан, но практически изцяло са отсъствали в района на Юдейските планини и Йерусалим“, казва Омри Барзилай (Omri Barzilai) от Управлението по антиките.

По думите му, макар археолозите в последно време да са откривали следи от епохата на енеолита близо до Йерусалим, те са били много оскъдни.

„Сега за първи път разкопахме значителни останки от селище на 7000 години“, казва Бързилай.

При разкопките са открити две добре съхранени къщи, в тях са открити типични за периода на енеолита глинени съдове, кремъчни сечива, базалтови купички и други предмети. Конструкцията и следите от живот на хора в тези къщи сочат, че те са били жилища за дълъг период от време.

Според ръководителя на разкопките Ронит Лупо (Ronit Lupo), в древни времена това е било процъфтяващо селище. Съдейки по откритите инструменти за строителство и битови принадлежности, техническите навици на населението са били високоразвити.

Откритието има голямо значение, тъй като внася яснота в историята на града и неговите жители, отбелязва Лупо, цитиран от РИА Новости.