Откриха скрити изображения в енигматична картина

скрити изображения
"Джон Дий извършва експеримент пред Елизабет I", картина на Хенри Глиндони (1852-1913). Wikimedia Commons

Джон Дий е бил учен, философ, навигатор, доктор и астролог на английската кралица Елизабет I. Той е запомнен като мистериозния човек, който често пресичал границата между наука и окултизъм.

Джон Дий е най-известен с опитите си да се свърже с отвъдното и по-точно – с ангелите. Тези експерименти са предшествани от опитите му да разбере обединяващия фактор в природата, чието откриване според самия него зависело от комбинирането на магия и математика.

Част от скритите черепи, открити след рентгеново сканиране на енигматичната картина. National Gallery, London/Wellcome Library
Част от скритите черепи, открити след рентгеново сканиране на енигматичната картина. National Gallery, London/Wellcome Library

Скорошни рентгенови изображения на картината на Хенри Глиндони (Henry Glindoni), наименувана „Джон Дий извършва експеримент пред Елизабет I”, са разкрили скрити изображения, които тайно подчертават мистичната страна на известната историческа фигура.

Първоначално известният учен е стоял в кръг от черепи, съобщава The Guardian. Все още никой не е сигурен защо е рисувано върху черепите, но е много вероятно човекът, който е поръчал нарисуването на картината, да е искал Дий да бъде представен в различна светлина.

„Глиндони е трябвало да ни представи Дий такъв, какъвто го виждаме сега – благороден и сериозен, а първоначалният му образ в картината е бил плашещ и свързан с окултизма. Това обобщава двете основни впечатления, които Дий е създавал у хората на своето време“, казва за The Guardian уредничката на музея на Кралския медицински колеж Кати Бъркууд (Katie Birkwood).

Рентгенова снимка на цялата картина. Royal College of Physicians
Рентгенова снимка на цялата картина. Royal College of Physicians

Но черепите не са единственото нещо, което е променено в оригиналната картина. Другите поправки включват добавянето на шапка на асистента на Дий, която да скрива отрязаните му уши (вероятно като наказание за някакво престъпление), както и буркани и мистериозни сферични предмети пред масата до Джон Дий.

„В Тюдоровите времена, когато е живял Дий, границата между магия и естествена философия била далеч по-размита отколкото е днес. Джон Дий е една от най-енигматичните фигури на Тюдорова Англия и ние изследваме живота му без да го определяме като учен, слуга на кралицата, или магьосник. Той е всичко това и много повече“, добавя Бъркууд.

Ancient Origins