Откриха стотици артефакти в тайнствения Бял град

артефакти
Новооткрити артефакти в джунглите на Хондурас. El Tiempo

Археолози са открили над 200 интригуващи артефактa, включително сложни скулптури и ритуални реликви, само четири седмици след началото на разкопките в джунглите на Хондурас, където би трябвало да се намира легендарният Бял град, познат още като Градът на маймунския бог.

В последния месец археологическият екип, воден от Крис Фишер (Chris Fisher) от щатския университет в Колорадо, е открил над 200 артефакта, сред които изрисувани скулптури на животни, ритуални каменни съдове, украсени с животински глави и геометрични форми и церемониални плоски камъни, които служели като тронове.

Церемониален плосък камък, наричан още метат. Този е от цивилизация, населявала Коста Рика. Wikimedia Commons
Церемониален плосък камък, наричан още метат. Този е от цивилизация, населявала Коста Рика. Wikimedia Commons

„По някои от плоските камъни може да се видят странни следи и рисунки. Едно от изображенията наподобява „небесната ивица“ на маите, наблюдавана най-често върху скулптури в Чичен Ица (Мексико)“, съобщава National Geographic. „Този мотив се свързва с боговете и предметите на властта в културата на маите. По някои плоски камъни са написани и „псевдоглифи“, които тепърва ще бъдат изучавани и дешифрирани.“

Археолозите открили, че първоначално всички артефакти са били поставени заедно върху под от червена глина и са били подредени около една централна фигура – скулптура на лешояд. На някои от каменните съдове, поставени около скулптурата, е гравирана „странна хуманоидна фигура с триъгълна глава, кухи очи и отворена уста“. Изследователите смятат, че това е символ на смъртта.

Каменен съд, на който се вижда фигурата на смъртта. Laura Helmuth/Twitter
Каменен съд, на който се вижда фигурата на смъртта. Laura Helmuth/Twitter

Археологическият екип се натъкнал на следи от ритуално чупене на предмети и артефакти, което се явява обичайна традиция, практикувана от множество древни народи в Америка. Смята се, че този ритуал е част от церемониалното затваряне на града – времето, в което обитателите му го изоставили завинаги.

„В този сценарий последните обитатели на града събирали най-ценните и свещени предмети и ги оставяли като последен дар за боговете“, пише National Geographic. „Чупенето вероятно е било начин за освобождаване на духовете, населяващи тези предмети.“

Най-вероятно никога няма да разберем причината за изоставянето на града, но една от хипотезите е, че обитателите му били покосени от болести, донесени при европейското нашествие. В резултат на това 95% от коренното население загинало.

Няколко откопани плоски камъни, използвани като церемониални тронове. Cherokee Ayars / Twitter
Няколко откопани плоски камъни, използвани като церемониални тронове. Cherokee Ayars / Twitter

От началото на експедицията Фишер и екипът му открили огромен комплекс, състоящ се от землянки, площади, пирамиди, отводнителни канали, резервоари, могили и каменни скулптури, недокоснати откакто градът е изоставен преди стотици или дори хиляди години. Всъщност цивилизацията, обитавала града, е практически непозната за науката.

Илюстрация на Градът на маймунския бог. Wikimedia Commons
Илюстрация на Градът на маймунския бог. Wikimedia Commons

Няма преки доказателства, че откритите руини действително принадлежат на Града на маймунския бог, а и се смята, че в джунглите на Хондурас са съществували още няколко огромни древни селища. В момента археологическият екип нарича руините „Градът на ягуара“, тъй като на много от артефактите са открити гравюри на ягуари.

Ancient Origins