Палингенеза – тайната на вечното прераждане

палингенеза
Flickr

В човешката история са споменати безброй свещени реликви с невероятни свойства, но много от тези реликви така и не са намерени.

Един от тези свещени предмети е Локулуса. Вярва се, че той съдържа кръвта на Христос. Съществуват и спекулации, че в него всъщност се намират кървавите пирони, използвани при разпъването му на кръста.

Реконструкция на Локулуса. Wikimedia Commons
Реконструкция на Локулуса. Wikimedia Commons

Отделните части създават цялото

Концепцията на палингенезата обещава възкресяването на умрели от останките им – пепел, кости, кръв, кожа, органи и крайници. Затова за някои хора намирането на Локулуса е от изключителна важност.

Терминът палингенеза произлиза от гръцки език и носи смисъла на регенерация и прераждане, а оттам и умението да се съживяват растения и животни. Процесът не се отнася само за хората, а по-скоро за всичко, което някога е живяло. Палингенезата се споменава и в алхимията, а нейният символ е две змии, оплетени около скиптър.

Змии се оплитат около скиптър. Flickr
Змии се оплитат около скиптър. Flickr

Една от известните рецепти за извършване на палингенеза принадлежи на доктора на английския крал Чарлз II:

„Трябва да се вземе достатъчно количество цветчета от рози и след като се изсушат достатъчно на бавен огън, трябва да се духа върху тях, докато не се превърнат в чисто бяла пепел. След това чрез вода трябва да се отделят солите и да се поставят в затворена бутилка. Тази бутилка се нагрява бавно в продължение на три месеца и след това се поставя в комин на печка. След това, бутилката се взима и се излага на топлина, докато не започнат да се появяват фигурите на растенията.“

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

За този процес е писал и немски йезуит на има Киршер. Той обяснява как творческото начало на всяка съставка се концентрира в солите и в момента, в който започнат да се движат, благодарение на топлина, те се издигат и създават вихър. Солите започват да се подреждат така, както първоначално природата ги е подредила. Ако процесът се извършва върху растение, подредбата започва от корените, преминава през стъблото и накрая се оформя корона.

Връщане на мъртъвци от отвъдното

Съществува легенда за поляк, който бил способен да хваща духовете на растения в празни бутилки. Във всяка бутилка полякът имал различно растение, което се виждало, само когато е изложено на топлина.

Вярвало се, че палингенезата може да се прилага и върху хора и животни. Призраците на хората се запазвали в стъклени съдове, на дъното на които са поставени коса и нокти. Процесът е същия както при растенията.

В крайна сметка палингенезата остава метафизична и алхимична концепция, а изследователите все още се опитват да открият отговорите, на дългогодишни въпроси, свързани със свещените реликви, които предоставят вечен живот или прераждане.

Ancient Origins