Пирамидата на Антарктида вече не е загадка

Google Maps
Google Maps

Тази планина се отличава с уникална форма на пирамида, което развинтва фантазията на някои привърженици на конспиративните теории, карайки ги да си измислят истории за извънземна намеса във възникването на толкова геометрично превъзходен участък от антарктичния релеф.

Но истинското обяснение на някое явление обикновено е най-простото.

Неотдавна медиите разпространиха новината за уж новооткрита пирамида на Антарктида, покрита със снегове. Както се оказва, пирамидалната планина далеч не е нова, тя е открита през 1935 година, а сега южно от нея е разположена действащата база на климатолози „Пейтриът хилс“.

Пирамидалните структури в планините на Антарктида са по-скоро резултат от работата на стотици милиони години ерозия, разказват специалисти пред изданието Live Science. „Пирамидата“, която привлича вниманието на любителите на историите за НЛО и паралелни светове, се явява една от многото, образуващи планинската система Елсуърт, кръстена в чест на пилота Линкълн Елсуърт, прелетял над тази местност на 23 ноември 1935 година.

Координатите на безименната природна пирамида са 79°58’39.25″S 81°57’32.21″W; тя се намира в южната част на Елсуърт в района на хребета Гаритедж, известен със своите уникални изкопаеми, сред които са трилобити от периода Камбрий. Планината-пирамида не е голяма – височината ѝ е едва 1265 м.

Според Маури Пелто, професор по екологични науки в колежа Никълс (щата Масачузетс), уникалната пирамидална форма е придадена на скалата от многовековна ерозия.

 

 

При топене и замръзване водата запълва пукнатините на планините и при понижение на температурите се разширява и се превръща в лед. На свой ред ледът увеличава пукнатините. Процесът се повтаря безброй пъти, което води до образуването на по-големи пукнатини и рухването на част от скалите. Най-вероятно по такъв начин възникват и другите пирамидални скали.

В коментар на фантастичните теории, появили се около антарктическата пирамида, Пелто отбелязва, че техните автори „поне нещо мислят, а в процеса вероятно и на нещо ще се научат“.