Последният император на ацтеките

Куаутемок
Паметник на Куаутемок в Мексико. Wikipedia

Куаутемок („залязващо слънце“ или „спускащ се орел“) е единадесетият владетел на Теночтитлан и последният император на Ацтекската империя. Той управлявал между 1520 и 1521 г., по времето когато испанските конкистадори вече били на крачка от завладяването на цялата империя.

Куаутемок решил да не се предава на окупаторите и организирал яростни сражения. Въпреки че в крайна сметка не успял да спаси империята, историята го е запомнила с добро. Дори днес Куаутемок е възприеман от повечето мексиканци като символ на съпротива и герой, който защитавал културата си от чуждите натрапници.

Паметник на Куаутемок в Сокало (Площада на конституцията). Wikimedia Commons
Паметник на Куаутемок в Сокало (Площада на конституцията). Wikimedia Commons

Смята се, че Куаутемок е роден през 1495 г., въпреки че точната дата е неизвестна. Не се знае много за него преди заемането на ацтекския трон. Той е бил братовчед на Монтезума II  и неговия пряк наследник Куитлауак. Преди испанските завоевания, Куаутемок е носил титлата генерал (тлакатекатл) и бил част от аристократически комитет, управляващ областта Тлателолко.

Смята се, че Куаутемок е бил враждебно настроен към испанците още с пристигането им на континента, за разлика от Монтезума II, който бил нерешителен в отношенията си със завоевателите и това му коствало живота и империята.

След смъртта на Монтезума тронът бил наследен от по-малкият му брат Куитлауак. Но той се заразил с едра шарка, донесена в Новия свят от европейците и умрял само три месеца по-късно. Въпреки краткото си царуване, Куитлауак успял да отблъсне испанците от Теночтитлан и това сякаш отворило възможност за цялостното унищожаване на заплахата, но при главната битка при Отумба испанците и техните местни съюзници победили далеч по-многобройната ацтекска армия. Това означавало, че заплахата не е напълно елиминирана и испанците скоро щели да се върнат, за да довършат завоеванието.

Битката за Теночтитлан. Wikimedia Commons
Битката за Теночтитлан. Wikimedia Commons

Въпреки поражението при Отумба, освобождаването на Теночтитлан позволило на ацтеките да организират съпротива. Преждевременната смърт на Куитлауак ги принудила да изберат нов лидер. По това време вече нямало много кандидати, тъй като голяма част от аристократите били избити от испанците по време на фестивала на Токскатл – инцидентът е познат като Храмовото клане.

Битката при Отумба. Wikimedia Commons
Битката при Отумба. Wikimedia Commons

За владетел бил избран Куаутемок, който незабавно започнал да укрепва позициите си, търсейки помощ от съюзници. Новият император дори опитал някои офанзивни действия, но те били неуспешни. Времето му изтичало, тъй като испанските завоеватели напредвали към Теночтитлан.

След пристигането на конкистадорите от Теночтитлан останали само руини, а Куаутемок бил заловен, докато се опитвал да избяга с кану на 13 август 1521 г. Смята се, че последният император е измъчван жестоко от испанците – те изгорили ръцете и краката му. Съществуват спекулации, че мъченията са били с цел Куаутемок да разкрие местоположението на несметните си богатства. Но гордият император не проговорил и не разкрил нищо. В една от легендите се споменава, че Куаутемок в крайна сметка е казал на испанците, че е разхвърлял съкровищата си в езерото, което обгръща Теночтитлан.

През 1524 г. Куаутемок бил изпратен на юг, когато Ернан Кортес тръгнал на експедиция към региона, познат днес като Хондурас. Това се случило, защото испанците се притеснявали, че Куаутемок ще се възползва от отсъствието на Кортес и ще пробва да вдигне бунт. Следващата година Куаутемок и няколко други ацтекски лидери били обесени заради съмнения в заговор срещу Кортес.

Портрет на Ернан Кортес. Wikipedia
Портрет на Ернан Кортес. Wikipedia

В една от версиите на историята костите на Куаутемок били занесени тайно в родния му град Икскатеопан през 1529 г. Те били заровени на място, което по-късно щяло да се превърне в олтара на местната църква.

През 1949 г. археолози откриват предполагаемите кости на последният ацтекски император. Но анализите показали, че тези кости принадлежат на няколко различни индивида, включително полуиндианец, полуиспанка и няколко местни мъже. Също така се смята, че е възможно Куаутемок да е роден в Теночтитлан, а не в Икскатеопан. И въпреки че няма много доказателства за точното местоположение на тленните останки на последния император, хората в Икскатеопан все още провеждат ежегодни фестивали в негова чест.

Ancient Origins