Потънали кораби изчезват край остров Ява

Един от изчезналите кораби – холандският лек крайцер HNLMS De Ruyter преди потъването през 1942 година. © Netherlands Institute of Military History

Шест кораба от времето на Втората световна война са изчезнали от дъното на Яванско море. Властите на Холандия и Британия са започнали разследване на произшествието. Според тях корабите са продадени за скрап, но индонезийският флот не споделя тази гледна точка.

През 1942 година, по време на Втората световна война, в Яванско море се случва сражение между японската флота и флотите Нидерландия, САЩ, Британия и Австралия. То завършва с решителна победа на Япония, а три от холандските кораби, шест британски и американска подводница се отправят към морското дъно, където се намирали доскоро.

През 2002 година водолази любители открили отломките от холандските кораби, станали последен пристан за две хиляди загинали войници.

Преди няколко дни властите на Нидерландия започнали подготовка за 75-ата годишнина от битката. Водолази се спуснали на морското дъно, за да заснемат останките от корабите, но не успели да сторят това. Два от крайцерите и значителна част от още един кораб били изчезнали.

Във вторник тази седмица холандският министър на отбраната Жанин Хенис-Пласшерт съобщи за липсата. „Битката на Яванско море е част от нашата колективна памет – заяви тя. – Отломките носят в себе си мълчаливо свидетелство за трагичните събития и служат като фон за множество истории за ужасите от войната и приятелството между членовете на екипажа. Започнахме разследване, за да разберем какво се е случило с отломките. Оскверняването на военен гроб е сериозно престъпление.“

Изчезването на корабите много натъжило 82-годишния Тео Дорман, син на холандския контраадмирал Корел Дорман, който командвал крайцера „Де Ройтер“, загинал заедно с екипажа, а по-късно признат за национален герой.

„Разстроен съм – разказва Дорман, – но не съм озлобен. Озлоблението няма да доведе до нищо. Векове наред е обичай да не се сквернят гробовете на моряците. Но именно това се е случило.“

Ден по-късно министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че и техни кораби са изчезнали – крайцерът „Ексетър“ и разрушителят „Екаунтър“. От стометровия разрушител „Електра“ останал само фрагмент. Изчезнала и американската подводница „Пърч“.

От корабите останали само дупки, различими със сонари.

Отбранителното министерство съобщи, че британското правителство се е свързало с индонезийските власти и е изразило сериозно безпокойство от случилото се, като настояло да започне разследване и да се „вземат съответните мерки, за да се защитят тези места от бъдещи посегателства“.

„Тази битка е отнела много животи и ние очакваме тези места да бъдат уважавани и да останат недокоснати“, коментират ситуацията в министерството. На дъното на морето близо до Индонезия, Сингапур и Малайзия се намират повече от сто кораба и подводници от времето на Втората световна война. Те привличат нелегалните търсачи на скрап и трофеи от потъналите кораби. Стойността например на витлата е повече от $2500 на тон, като теглото на едно витло може да превишава десет тона.

„Използват взривове, за да отделят парчетата метал един от друг – разказва археологът Анди Брокман, който се занимава с разследването на изчезването. – Само в едно машинно отделение има множество цветни метали, мед и месинг, които се ценят високо на пазара.“ За да не привличат излишно внимание към себе си, мародерите често се маскират като рибари.

Това предизвиква и възмущението на ветераните от войната, историците, правителството и всички тези, които биха желали да се съхрани последният пристан на загиналите моряци.

Често може да се чуе за случаи на кражба на останки от потъналите кораби в Яванско море. Миналата година например малайзийските военни хванали на местопрестъплението виетнамци, които раздробявали и вадили от водата отломки на един от корабите от времето на Втората световна.

Но не всички са съгласни, че този път корабите, намиращи се на дълбочина до 70 метра, просто са откраднати. Пол Кооле от холандската транспортна компания Mammoet, която се занимава с изваждане на потънали кораби, твърди:

„Практически е невъзможно да се извадят, там е прекалено дълбоко.“

С него са съгласни и представителите на военноморските сили на Индонезия. Те твърдят, че изваждането на останките отнема много време, освен това се необходими големи кранове, а това означава, че такава дейност би била забелязана със сигурност.

„Да се говори, че отломките са изчезнали внезапно, е безсмислица – коментира ситуацията Гиг Сипасулта, полковник от Индонезийския флот. – Това е подводна дейност, която отнема месеци, че и години.“ Алтернативни версии за изчезването на корабите засега няма.