Потъналият град Хелике

Хелике
Разкопки на Хелике. Wikimedia Commons

Град Хелике бил разположен в Ахая, в северозападната част на полуостров Пелопонес. По време на своя разцвет Хелик е бил лидер на ахейския съюз, който се състоял от 12 града. Това е бил важен икономически, културен и религиозен център.

Бог покровител на Хелике бил Посейдон, гръцкият бог на моретата и земетресенията. Градът наистина бил разположен в една от най-активните сеизмични зони на Европа. В Хелике имало храм и светилище на Посейдон, там била открита бронзова статуя на морския бог и монети с неговото изображение.

„Женитбата на Посейдон и Амфитрита“. Картина на Феличе Джани: Wikimedia Commons
Женитбата на Посейдон и Амфитрита“. Картина на Феличе Джани: Wikimedia Commons

През 373 г. пр.н.е. градът бил унищожен. Преди това се появили някои признаци на обреченост на града, включително появата на „огромни огнени стълбове“ и масова миграция на животни от крайбрежието в планината няколко дни преди катастрофата. Силно земетресение, а след това – мощно цунами от Коринтския залив ,изтрили град Хелике от лицето на Земята. Никой не оцелял.

Според легендата градът бил разрушен, тъй като богът на моретата се разгневил на жителите на Хелике заради отказа им да дадат статуя на Посейдон или поне негов модел на колонистите от Йония в Азия. Някои източници дори заявили, че йоническите представители били убити. В резултат Посейдон наказал жителите на Хелике. Морето погълнало града, което много прилича на историята с Атлантида.

Според легендата Посейдон създал огромна вълна, погълнала град Хелике. Wikimedia Commons
Според легендата Посейдон създал огромна вълна, погълнала град Хелике. Wikimedia Commons

За разлика от Атлантида обаче Хелике не бил изцяло скрит под водата, както отбелязали пътешествениците в следващите векове. Философът Ератостен, който посетил това място 150 години след гибелта а града, писал, че във водата се намирала статуята на Посейдон, потънала в „порос“ и представляваща опасност за рибарските мрежи.

Гръцкият пътешественик Павзаний пишел, че стените на древния град още се виждали под водата, макар и почти разрушени. Древните римляни също обичали да плават по тези места, за да се любуват на остатъците от потъналия град. Но мястото на Хелике било загубено с течение на времето.

Бронзова статуя на Посейдон, възможно подобна на статуята в Хелике. Wikimedia Commons
Бронзова статуя на Посейдон, възможно подобна на статуята в Хелике. Wikimedia Commons

Макар че търсенето на фактическото местоположение на Хелике започнали още в началото на XIX век, чак в края на ХХ век той бил открит. Този потънал град станал една от най-големите тайни на подводната археология.

И все пак именно убеждението, че градът се е намирал някъде в Коринтския залив, правело невъзможно неговото откритие. През 1988 г. гръцкият археолог Дора Катсонопуло предположила, че „поросът“, споменат в древните текстове, не е могъл да бъде в морето, а във вътрешната част на лагуна.

Ако това е така, то е възможно Хелике да не се намира в Коринтския залив, като лагуната с времето била покрита с тиня. През 2001 година археолози открили руините на град в Арголида, а през 2012 слоят тиня и наноси бил премахнат и тогава станало очевидно, че това е Хелике.

Разкопки се провеждат и до днес в тази област, заселена в древността с различни народности в различни периоди от историята. Те могат да дадат по-пълна картина за живота на региона от праисторическата епоха до съвременния период.

И макар историята на Хелике да изглежда фантастична, това е само един момент в дългата серия от събития в продължение на хилядолетия.

Ancient Origins