Праисторическа крепост на дървен остров

© Peter Bere

Археолозите от уелския град Монмът са открили древна наколна крепост, построена на дървен остров. Съоръжението се отнася към ледниковия период и вероятно е по-старо от Стоунхендж или египетските пирамиди.

Структурата, известна като краног (crannog), е построена преди 4900 години, а езерото, което я заобикаляло, служело като естествена защита срещу нападение на враговете.

„Не сме си и помисляли, че гредите са толкова стари, това е невероятно откритие – казва археологът Стив Кларк пред Western Daily Press. – Крепостта е била заобиколена от вода и до нея вероятно се е стигало само с канута. Това безспорно е една от най-красивите праисторически находки. Изключителната ѝ особеност е в това, че конструкцията стои върху три масивни успоредни греди, издълбани от стволовете на дървета и поставени хоризонтално.“

Кларк добавя, че крепостта е построена приблизително по същото време, когато хората в Британия за първи път започнали да живеят в общества и е едва втората подобна структура, откривана в Англия и Уелс. Няколко такива съоръжения са откривани в Шотландия, повечето от тях се отнасят към железния век (800 г. пр.н.е – 100 г. н.е.). Освен това археолозите са открили три канала с ширина на кану, датирани от 1700 г. пр.н.е.

Впоследствие Кларк открил редица дървени трупи под слой глина и торф в древна лагуна, образувана, след като езерото било пресушено. Той изпратил образци от дървесината в научноизследователския център на шотландския университет за околна среда за радиовъглероден анализ. Резултатите показали, че трупите са на около 4900 години. По това време територията е била под воа, а трупите били в плиткото, което свидетелства, че са се явявали част от конструкцията на краног.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Първият краног в страната е открит на езерото Лангорс, той е построен с 2000 години по-рано от този в Монмът. Той е стоял близо до брега и е бил съединен с него с дървен мост.

Краногът можел да побира около 20 души, там имало отделно място за животни, а огнището се намирало в центъра на постройката. Подът вероятно е бил покрит с листа от папрат.

Монмътският краног вероятно е принадлежал на богато семейство, което е имало нива на брега, събирало е плодове, ядки, диво зеле и билки в местните гори. Хората ловували диви свине и други животни. В случай на нападение се укривали в кранога. Повече от 600 такива крепости са открити в Шотландия.

Ancient Origins